Nikola Konte: Beograd je moja inspiracija

Izvor: Prva.rs, 21.Jul.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Konte: Beograd je moja inspiracija

- Dopada mi se atmosfera, kao i način na koji se razvija grad. Mislim da je Beograd danas veoma zanimljiv za nastupe i ima mnogo ljudi koji su posvećeni muzici.
Konte, koji će na festivalu nastupiti kao izvodjač, autor i di-džej, ima u vidu želje beogradskih prijatelja koji bi voleli da čuju neka retka izdanja soula i džeza, brazilsku muziku, afro, fank i elektroniku, a do kraja nastupa prevladavaće savremeni zvuk. Italijanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << muzičar inspiraciju nalazi u religijama istoka i helenskoj filozofiji i, kako kako, lična potraga za duhovnošću odrazila se i na njegov poslednji album "Free souls", dok će naredni album u potpunosti biti posvećen toj temi.
- Nedovoljno se govori o duši i ljudskom biću u svetu previše obuzetim materijalizmom. Time gubimo važan aspekt sopstvenih života.
Prema njegovim rečima, u istoriji američkog džeza postoji veliki broj prekretnica, ali je za njega izuzetno važna pojava spiritualnog džeza 70., zatim džez-funk-fusion na Majls Dejvisovom albumu "Bitches brew", Koltrejn i Djuk Elington. Komentarišući današnju američku džez scenu, Konte je rekao da su posebno zanimljivi afroamerički muzičari u Njuorku i pokret BAM (Black American Society), čiji se učesnici bave spajanjem stilova, dok je džez samo jedan deo njihove aktivnosti.
- Među njima su Logan Ričardson sa kojim ću svirati u Beogradu, Robert Glasper, Nikolas Pejton čije radove redovno pratim i mnogi drugi mladi autori.
Konte je posebno ponosan na saradnju sa Nemcem Tilom Bronerom kog smatra najboljim evropskim trubačem.
- Imam sreću da sam već nekoliko godina okružen izuzetnim muzičarima. Saradnju sa njima smatram posebnim izazovom i ona zahteva posebnu odgovornost.
Kao osnivač udruženja "Fez" i producentsko-izdavačke kuće "Shema", Konte je rekao da je početak te "avanture" ranih 90. označio "eksploziju muzike" u kojoj su mnogi izvođači iskoristili priliku za formiranje profesionalnih bendova i postavlljanje trendova u odredjenim muzičkim stilovima.
Na "Musicology festivalu" od četvrtka 24. jula do nedelje 27. jula na teniskim terenima na Kalemegdanu nastupiće i Maraqya, Mario Biondi, Keziah Jones, Dirty loops i Vasil Hadžimanov bend.
Izvor: beta

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.