Ne delimo žrtve na Srbe i Albance

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne delimo žrtve na Srbe i Albance"

Udruženje porodica stradalih na KiM od 1998. do 2000. godine pozdravlja zahtev Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu da se istraži lokacija u Batajnici.

Proteklih dana se pojavila sumnja da bi tu mogla biti masovna grobnica kosmetskih Albanaca stradalih tokom 1999.godine na Kosovu i Metohiji.

Udruženje i porodice stradalih Srba i nealbanaca u saopštenju podseća da pre, tokom i posle oružanih sukoba na Kosmetu, nikada civilne žrtve nisu delile po nacionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i verskoj pripadnosti, već su se uvek zalagali za ubrzavanje procesa razotkrivanja istine o svim nestalima, kao i da zločince stigne zaslužena kazna.

I pored toga, Udruženje se obraća Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu i pre svega glavnom Euleksovom tužiocu u Prištini, s pitanjem zašto sa istim profesionalizmom, takvom i tolikom posvećenošću, ne tragaju i za još preko 520 nestalih Srba i nealbanaca čija se sudbina i dalje nepoznata.

"Zbog dvostrukih aršina, kada su srpske i albanske žrtve u pitanju i njihove neprofesionalnosti i nezainteresovanosti da se istovremeno proveravaju lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji i na KiM, prošle godine je ekshumirano i identifikovano samo devetoro kidnapovanih Srba, a 2014. nijedno lice sa spiska nestalih nije identifikovano", navodi se u saopštenju Udruženja porodica stradalih na KiM.

"Porodice kosmetskih stradalnika, iznurene od 26-godišnjeg čekanja i beznađa, mole nadležne institucije da se sete i srpskih žrtava i pomognu da se proces saznavanja istine o njima ubrza", piše u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naložilo nova ispitivanja na lokalitetu u Batajnici gde je ranije nađena masovna grobnica kosovskih Albanaca.
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.