Doktorka Rsovac: Iznenadna smrt nije redak slučaj kod dece

Izvor: RTS, 11.Feb.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktorka Rsovac: Iznenadna smrt nije redak slučaj kod dece

Povodom smrti dečaka od dve godine koja se dogodila juče u vrtiću u Beogradu, načelnica Pedijatrijske i neonatalne Intenzivne nege Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac kaže za RTS da su i lekari pogođeni ovim što se desilo i dodaje da sindrom iznenadne smrti nije redak slučaj kod dece.
"Smrt kod dece delimo na dva dela - kada se desi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iznenada detetu koje je bilo prethodno zdravo i dete nije starije od godinu dana, a druga kategorija je daleko manje zastupljena, a to je iznenadna smrt dece iznad godinu dana čak i adolescenata", objasnila je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, više faktora može da izazove smrt kod dece.
"Počev od toga kako je regulisan centar za spavanje, potom, poremećaj ritma srca koji se ne mogu čuti slušalicama i gušenje tokom spavanja, kao posledica želudačnog sadržaja u usnoj duplju", navela je Rsovac.
Kako je istakla iznenadna smrt kod deteta se javlja kod klinički zdravog deteta i često se ne dokaže uzrok zašto je došlo do toga, to jest, ostaje nerazjašnjena.
Kako bi se sprečili ovakvi nemili događaji, doktorka Rsovac predlaže da se deca stavljaju na leđa da spavaju, da spavaju u svom krevetu, ne sa roditeljima i okruženi jastucima, a kao dobru stvar za nadzor bebe ističe bebi-alarm.
Kada se desi ovakav slučaj da dete izgubi život, potrebno je raditi psihološku potporu, jer je ovo stres za sve, a pre svega za porodicu, navodi načelnica.
Dodaje da svaki građanin treba da zna da sprovede reanimaciju. 
Dvogodišnji dečak M.M. preminuo je juče pod nejasnim okolnostima u vrtiću "Dečji lug" u beogradskom naselju Mali Mokri Lug.
U vreme predviđeno za spavanje u vrtiću, i on je zaspao kraj 15 drugara, ali se više se nije probudio. Kako saznaje RTS, kada su to primetile, vaspitačice su pokušale da ga ožive, a oko 14 časova prevezen je u Dečju kliniku u Tiršovoj.
Iako su lekari 45 minuta pokušavali da ga ožive reanimacijom, nisu u tome uspeli.
Juče je policija obavila uviđaj, a nalazi obdukcije pokazaće uzrok smrti mališana. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.