Novim zakonom do pravednije raspodele dečijeg dodatka

Izvor: RTS, 22.Jan.2016, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim zakonom do pravednije raspodele dečijeg dodatka

Dečiji dodatak od samo 2.660 dinara je jedina finansijska mera za smanjenje siromaštva dece. On, prema mnogim mišljenjima, ne samo da nije dovoljan, već je do sada i nepravedno dodeljivan. Neretko su ga dobijala deca kojima nije bio potreban, dok sa druge strane, nije stizao do onih kojima je neophodan. Nacrt novog zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom trebalo bi da ispravi te nepravde, bar prema najsiromašnijima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Šestoro dece Majstorovića sada su studenti. Školovanje sami finansiraju. Od malena su, kaže njihova majka, učili da rade, jer novca za život nije bilo dovoljno. Zakoni, tvrdi, nikada nisu bili na strani porodica sa mnogo dece. Dečiji dodatak dobijalo je samo prvo četvoro dece.

"Znači za ono dvoje nismo imali uopšte pravo i posle nekog vremena ukinuli su nam sve. Za sve ljude sa puno dece taj zakon je bio nezgodan. I mi nismo imali nikakve pomoći sa te strane, ali smo imali pomoć porodice", navodi Draženka Majstorović, majka šestoro dece.
Dečiji dodatak ubuduće će moći da dobije bilo koje četvoro dece, odnosno, kada najstarije izgubi to pravo, ostvaruje ga sledeće dete u porodici. Iznos dodatka, međutim, ostaje nepromenjen. Povećava se samo za decu sa smetnjama u razvoju.
"Mesta za unapređenje što se tiče dečijeg dodatka su ta što smo predlagali i da se deci školskog uzrasta jednokratno u septembru pred polazak u školu obezbedi veći jednokratni iznos za kupovinu i nabavku knjiga. Dete školskog uzrasta daleko više troši", objašnjava Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".
Nova zakonska rešenja doneće izvesne olakšice, pa će tako porodice koje dobijaju novčanu socijalnu pomoć moći direktno da ostvare pravo na dečiji dodatak.
"Namera ovog zakona, makar kad je reč o najsiromašnijima, je da se dostupnost dečijeg dodatka olakša ili poveća sa ukidanjem nekih zahteva koji su postojali", tvrdi Gordana Matković iz Centra za socijalna istraživanja.
Ostaje, međutim, uslov da dete redovno pohađa školu. To, prema nekim mišljenjima, diskriminiše najsiromašnije, jer često, tvrde, ne mogu deci da obezbede ni užinu.
"Dobar deo dece, ne mali broj, redovno ne pohađa školu. Dostave potvrdu i onda tokom školske godine ne idu u školu. Pokušavamo na ovaj način da podstičemo obrazovanje dece, odgovorno roditeljstvo", ističe Milena Antić iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.
U mnogim razvijenim zemljama, pravo na dečiji dodatak je univerzalno pravo koje ima svako dete, bez obzira na materijalni položaj porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.