Novi zakon: Nema dečjeg dodatka za decu koja beže sa časova

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon: Nema dečjeg dodatka za decu koja beže sa časova

BEOGRAD - Dete koje ne ide redovno u školu i izostaje sa nastave bez opravdanja izgubiće pravo na dečiji dodatak, jedna je od novina predviđenih Zakonom o finansijskoj podršci porodici, koji će se u skupštinskoj proceduri naći do kraja godine.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da je to "jedna vrsta nagrade roditelju za to što gaji dobro dete".

Tako će, pišu Novosti, glavni kriterijum, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pored imovinskog, biti redovnost školovanja, jer dečiji dodatak nije socijalna kategorija, nego mera populacione politike.

- Do sada su roditelji podnosili samo papir o upisu u školu, a ubuduće će morati sa vremena na vreme da podnesu i dokaz da je dete redovno išlo u školu. Ne može roditelj da traži od države dečiji dodatak, a da ne školuje dete, pa će sutra opet biti na našem teretu kao socijalni slučaj. U današnje vreme, kada morate da budete obrazovani, da znate makar jedan strani jezik i rad na računaru, takvo roditeljstvo nećemo podržavati i finansirati - navodi Vulin.

Dodaje da nema opravdanja da dete ne ide na časove, a osnovna škola je obavezna.

- Porodiljske naknade će najverovatnije direktno ići porodilji, a ne prvo poslodavcu pa korisnici - kaže ministar rada i dodaje da je neophodno povezivanje različitih službi.

- Ja usporavam rad na ovim izmenama jer hoću da izvršim pritisak da ove institucije profunkcionišu, da se sve dešava na jednom mestu, u porodilištu, da se već tu traže i ostvaruju prava i da porodilja ne mora nigde da ide - kaže Aleksandar Vulin.
Pogledaj vesti o: Isplata dečijih dodataka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.