Bitka Srbije za natalitet (2): Preko veze do dečjeg dodatka

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2016, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka Srbije za natalitet (2): Preko veze do dečjeg dodatka

Građanski zakonik je trebalo da se nađe u martu u Skupštini Srbije, ali zbog izbora još čeka na svoj red. Vitomir Nikitović, preduzetnik iz Aranđelovca, otac je devetoro dece (tri sina i šest kćerki) i predsednik udruženja Dete četiri plus, bio je na javnoj raspravi povodom zakona u decembru prošle godine i odmah se žalio zaštitniku građana Srbije Saši Jankoviću, tvrdeći da najavljeni zakon diskriminiše decu.

- Šta da vam kažem, zakon još nije izglasan, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je diskriminatorski prema deci, jer će država pomagati samo žene koje rode treće dete, one koje imaju više dece gube pravo na državnu platu. To znači da je svako sledeće dete diskriminisano kao nepodobno! Ako majka rodi četvrto dete, ona gubi platu od države! Pisao sam zaštitniku građana da mi objasni kako neka deca imaju prava, a druga ne, a on me je uputio na Ministarstvo državne samouprave - ogorčen je Nikitović.

On kaže za "Vesti" da se smrtno razočarao na javnoj raspravi kad je video da su porodice sa četvoro i više dece diskriminisane jer su u umirućoj Srbiji poželjne samo porodice sa troje dece.

- U Srbiji i danas važi zakon iz SFRJ, po kojem pravo na dečji dodatak ima samo četvoro dece, a svako sledeće nema! Ovo je slepačka država u kojoj je nepopularno imati više od četvoro dece. I u slovenačkom i u hrvatskom zakonu nema uslovljavanja koliko dece smeš da imaš i svako dete u porodici ima pravo na dečji dodatak. I on u Hrvatskoj iznosi oko 70 evra, a u Srbiji je oko 20 evra. Takođe, svuda treće i svako naredno dete dobijaju dvostruko više novca od države, samo su u Srbiji deca diskriminisana. Takođe, u EU dete dobija dečji dodatak i kad mu roditelj prima 10.000 evra, dok kod nas po članu porodice primanja moraju da budu ispod 8.000 dinara da bi dete imalo pravo na dečji dodatak. Kakve veze ima koliku otac ima platu sa njegovim pravom na pristojan život?! Tek kad sam dobio sedmo dete, uspeo sam da dobijem dečji dodatak, i to preko veze - ojađen je Vitomir jer država čiji ljudi nestaju samo na rečima ima socijalnu politiku.

- U Nemačkoj žena dobija od države tri godine staža za svako dete, pa bi moja žena tamo imala 27 godina staža! U Austriji žena može da bira da posle porođaja ne radi tri godine, prve godine prima 100 odsto plate, druge 80 odsto, a treće 60 odsto. O dečjem dodatku, školskom dodatku i svakoj drugoj pomoći roditeljima da ne pričam. Mi bismo tamo bolje živeli kao socijalni slučajevi, nego u Srbiji kao privatnici. Moja porodica od države dobije oko 10.000 dinara dečjeg dodatka i imamo od opštine besplatno vrtić, ali je prvo moralo da zaseda opštinsko veće da nam to specijalno odobre - objašnjava Vitomir.

Bitka Srbije za natalitet (1): Budžet leči belu kugu

On smatra da Srbija ne zaslužuje mnogočlane porodice iako gubi 30.000 stanovnika godišnje:

- Zašto država ne da platu nezaposlenim majkama, ionako su svi nezaposleni... U nekim zemljama majke primaju minimalac, jer rade za državu, rađaju poreske obveznike. Srbija, ako misli da neko ostane u ovoj državi, mora to da reši ili neka prima Sirijce za građane! Ovako meni ovaj zakon liči na mašineriju koja hoće da namami žene da rode samo treće dete. Ako će to neko uraditi zbog 200 evra mesečno, pa onda roditi četvrto i izgubiti platu za treće dete, onda tu nešto debelo ne štima. Doživeo sam na svojoj koži da dobijem dečji dodatak preko veze, da opština hoće da mi pomogne i otkupljuje od mene rakiju za 200 evra, a onda me ucenjuje... Ja neću niko ništa da mi čini, sam ću prodati svoj proizvod, meni treba zakon, a ne veza. Imam zanatsku radnju i poljoprivredno domaćinstvo, ne mogu da idem na Maldive, ali mogu da vodim svoju decu na letovanje. Voleo bih da se sa svojih devetoro dece iselim u Australiju, što dalje odavde. Kad bi mi ponudili, sad bih se iselio. Mnogo sam se razočarao, punim 40 godina i nemam više vremena da se zamlaćujem!
Pogledaj vesti o: Dečji dodatak

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.