Bez vađenja hrpe papira za dečji dodatak, pasoš, ličnu kartu...

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jun.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez vađenja hrpe papira za dečji dodatak, pasoš, ličnu kartu...

Nišlije još nisu upoznate sa tim da od pre nedelju dana ne moraju da državljanstvo, bračni status ili smrt člana porodice dokazuju stalnim vađenjem izvoda iz matičnih knjiga, jer su prema novom zakonu javne uprave dužne da takve podatke same pribavljaju i razmenjuju. 

Tako neki, i posle primene novog Zakona o opštem upravnom postupku, na šalteru matične službe Gradskog uslužnog centra traže izvode iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, za šta im se naplaćuje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << taksa.

Građani treba da znaju da, u slučaju da dokumenta traže zbog postupka u državnom ili lokalnom organu, to ne moraju da čine jer su upravo ti organi u obavezi da međusobno razmenjuju takve podatke.

Čuo sam za to da oni sami treba da to rade, ali nisam siguran koliko to funkcioniše i koliko traje. Ovako, kada sam izvadim dokument, mi je brže i sigurnije, bez obzira na to što plaćam taksu - kaže jedan Nišlija koga samo zatekli u redu ispred šaltera.

Šef Odseka za građanska stanja u niškoj Upravi Marina Janković kaže da je još rano govoriti o efektima novog zakona i da se službe tek uhodavaju, ali da se trude da građane obaveste o novinama.

Pokušavamo da poučimo stranke da kada žele da izvade ličnu kartu ili pasoš prvo odu u MUP koji će se nama službeno obratiti i tražiti izvod iz matične knjige rođenih. Tako neće platiti taksu koju bi platili ako bi sami u našoj službi izvadili dokumenta. Naravno, naplaćuje se republička taksa za izdavanje lične karte ili pasoša, to je nešto što ovaj zakon ne menja - objašnjava Jankovićeva.

To znači da kada se podnese zahtev za dečiji dodatak, za čije rešavanje je nadležna Uprava za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, stranka samo podnosi zahtev, dok će službenik da prikupi celokupnu dokumentaciju koji imaju državne i lokalne službe - kaže šef Odseka za građanska stanja.

Na ovaj način se, kaže Jankovićeva, građani rasterećuju finansijski, a i namera je da ne gube vreme na adminitraciju kao do sada.

Građani su pomalo zbunjeni informacijama iz medija, te je zato bitno napomenuti da samo kada se radi o postupcima u kojima određeni organ odlučuje, on ima obavezu da razmenjuje dokumentaciju sa drugim službama i tada se ne naplaćuje taksa. U ostalim situacijama stranke plaćaju taksu - kaže Marina Janković.

Napominje da novi zakon potencira elektronsku razmenu podataka, ali da to još nije počelo da se primenuje. Naime, sve odredbe Zakona o upravnom postupku počeće da se primenjuju od juna 2017. godine.

Zakon je propisao i novčanu kaznu za službeno lice koje ne pribavi dokumenta kojima raspolaže ili ih ima neki drugi državni organ, kao i ako ne dostavi podatke koje mu je neka druga institucija tražila. Kazna je od 5.000 do 50.000 dinara, a moguće je i pokretanje prekršajnog postupka.

Na ovaj način se individualizuje odgovornost pojedinca u određenoj službi. Osim novčane kazne, to će se odraziti i na njegovu karijeru i status - objašnjava Jankovićeva.

Da bi se stranka u postupku, kako fizičko, tako i pravno lice, zaštitila, ona potpisuje izjavu kojom naglašava da je saglasna da postupajući organ pribavlja u njeno ime službenu dokumentaciju.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je primenu obavezne razmene službene evidencije kao odlazak u istoriju floskule “fali ti jedan papir” koja se vezivala za situaciju kada građani dođu pred šalter.

Zaista moramo da se pitamo kako je ikome padalo na pamet da traži krštenicu ili uverenje o državljanstvu nekome ko je došao sa ličnom kartom, jer je to da je državljanin i da je živ već potvrđeno - rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, više od 170 drugih zakona mora da se uskladi sa Zakonom o upravom postupku, pa zato moli građane da budu strpljivi.

Da bi građanima bilo jasnije šta novi zakon podrazumeva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdalo je saopštenje na svom sajtu u kome, između ostalog, piše da je teret pribavljanja brojnih dokumenata sa građana prebačen na upravu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.