AŽC: Novi zakon o podršci porodici smanjuje izdvajanja za porodilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AŽC: Novi zakon o podršci porodici smanjuje izdvajanja za porodilje

Autonomni ženski centar (AŽC) ocenio je danas da će novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom samo povećati siromaštvo već siromašnih porodica rigoroznijim uslovima za dobijanje dečjeg dodatka i smanjiti budžetska izdavanja za porodilje.

Kako se navodi u saopštenju nacrt zakona nije predvideo naknadu za nezaposlene porodilje i diskriminiše žene koje obavljaju samostalnu delatnost, stavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ih u neravnopravan položaj po pitanju dužine trajanja odsustva radi nege trećeg i svakog narednog deteta, u pogledu visine naknade za negu deteta i u pogledu prestanka prava na naknadu.

Kako se navodi, zabrinjavajuće je i to što je uslov za dobijanje dečjeg dodatka, koji iznosi 2.660 dinara, to da dete redovno pohađa školu.

"Umesto da je Ministarstvo (za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja) kao posebnu privremenu meru uvelo motivaciju siromašnih roditelja da svoju decu šalju što duže u školu (kako bi završila obavezno školovanje), na taj način što bi uveli povećan iznos dečijeg dodatka za decu koja redovno pohađaju nastavu, predloženo je uvođenje mere koja će dovesti do toga da siromašna deca, koja pripadaju najranjinivijoj grupi dece u Srbiji, postanu još siromašnija i još ranjivija", navodi se u saopštenju.

Kao još jedan zabrinjavajući podatak AŽS je naveo i to što je za decu u hraniteljskim porodicama određena svota od 16.000 dinara na mesečnom nivou.
Pogledaj vesti o: Isplata dečijih dodataka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.