Ovaj dan je presudan za sudbinu SAD-a

Izvor: B92, 14.Feb.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj dan je presudan za sudbinu SAD-a

Na današnji Dan zaljubljenih američka ekonomija će ostvariti veliki profit prodajom poklona.

Očekuje se da će Amerikanci potrošiti skoro 20 milijardi dolara, objavila je Nacionalna federacija maloprodajnih objekata (NRF).

Večera, cjeće, nakit, slatkiši i čokolade su među najpopularnijim poklonima za koje će državljani SAD-a potrošiti 19,7 milijardi dolara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 7.300 osoba.

Ispitivanje potrošača pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će svaki Amerikanac u proseku potrošiti najmanje 146 dolara na svoje voljene, što je za 3,2 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Polovina anketiranih planira da pokloni slatkiše i čokoladne proizvode, za šta će potrošiti 1,7 milijardi dolara, dok će 38 odsto njih na pozive za izlazak potrošiti 4,5 milijardi dolara.

Skoro polovina se izjasnila da će svojoj drugoj polovini, ali i drugim članovima porodice, pokloniti čestitku za Dan zaljubljenih, za šta će potrošiti 1,1 milijardu dolara.

Dodatnih 4,4 milijardi će biti potrošeno na nakit, oko dve milijarde dolara će se potrošiti na odevne predmete, dok će cvećare na današnji dan zaraditi 1,9 milijardi dolara.

Predsednik i izvršni direktor NRF izjavio je da su niske cijene goriva otišle u korist američkih potrošača.

“Niske cene goriva i promocije maloprodaje trebaju da pomognu potrošačima koji traže savršen poklon za svoje prijatelje i porodicu. Gledajući u budućnost, mi smo optimistični da su potrošači na pravom mestu kada je u pitanju trošenje na diskrecione predmete kao što su pokloni“, kazao je on.

On je istakao i da bi se Dan zaljubljenih mogao pokazati kao ključan za razvoj američke ekonomije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.