Čudovišta iz močvare

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudovišta iz močvare

Brazilski grad Parati svake godine na Dan zaljubljenih postaje centar događanja koji se odvijaju u blatu.

Stotine Brazilaca sjati se na festival blata koji je po legendi rođen još 1986. godine kad su dva dečaka krenula da istražuju obližnje šume mangrova potpuno oblepljena blatom da bi se sačuvali od komaraca, a onda su se zabavljali po gradskim ulicama.

Sledeće godine žitelji ovog primorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kolonijalnog grada bogatog blatom i muljem okupili su se u centru maskirani u preistorijsko pleme. Svi su bili umazani blatom od glave do nožnih prstiju, sa maskama koje simbolizuju čudovišta iz močvare i velikim koskama, urlajući "uga, uga".

Poslednjih 15 godina lokalna zabava prerasla je u pravi festival, ali su se trgovci iz glavne ulice žalili gradskim vlastima da svake godine moraju da kreče bele fasade koje zamažu razuzdani blatnjavci.

Otad su veseljaci premešteni na plažu, a gradske vlasti na svakom koraku postavljaju plakate koji obaveštavaju turiste da nije preporučljivo mazati blatom zidove kuća, automobile ili ljude koji prolaze ulicama ne sluteći festivalsko zlo.

Dan valjanja u blatu postao je tradicionalna manifestacija i u Vestlendu, u američkoj državi Mičigen. Iako je manifestacija prvobitno osmišljena samo za decu mlađu od 12 godina, mnogo starijih se priključivalo iz godine u godinu, pa se danas sve generacije valjaju u blatu, napravljenom specijalno za tu priliku od 200 tona zemlje i 90.000 litara vode.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.