ČISTA ENERGIJA Ovako izgleda kosmički cunami koji oživljava mrtve galaksije

Izvor: Blic, 28.Apr.2015, 06:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČISTA ENERGIJA Ovako izgleda kosmički cunami koji oživljava mrtve galaksije

Međuzvezdani cunamiji mogu da posluže kao neka vrsta defibrilatora za “crvene i mrtve” galaksije, tvrde naučnici. Kada se spoje susedna galaktička jata, to izaziva udarni talas i u oživljenim kosmičkim sistemima nastaju nove generacije zvezda.

“Komatozne” galaksije, koje su u dalekoj prošlosti prestale da stvaraju zvezde, ali i dalje dolaze u interakciju sa susednim galaktičkim jatima, mogu da ožive, pokazuje studija grupe astronoma, predvođenih Androm Strou iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Opservatorije Lajden i Dejvidom Sobralom, koji osim u Lajdenu (Holandija), radi i na Univerzitetu u Lisabonu.

Galaktička jata, koja se sastoje od hiljada galaksija, naučnici obično porede sa strukturama nalik na urbane, koje se nalaze u beskonačnom svemiru.

Milijardama godina, te strukture se spajaju ili sudaraju, oslobađajući ogromnu količinu energije. Kao posledica toga nastaje takozvani “kosmički cunami”, koji prolazi kroz jato i daje energiju galaksijama koje su suviše slabe.

Cosmic tsunamis give galaxies a new lease of life. Credit: ESA/NASA #Hubble25 http://t.co/dLdbtOSa7G pic.twitter.com/qSl8e5hBxh

 “Na sličan način kao mešanje kašičicom u šoljici kafe, udarni talas izaziva turbulenciju galaktičkih gasova. Oni pokreću kolaps sličan lavini, koji na kraju dovodi do stvaranja veoma gustih oblaka hladnih gasova, koji su od vitalnog značaja za formiranje novih zvezda”, navodi Andra Strou u saopštenju.

Astronomi su analizirali galaktičko jato CIZA J2242.8+5301, nazvano “Kobasica”, dobijeno spajanjem dva galaktička jata. Ono je udaljeno 2,3 milijarde svetlosnih godina prema sazvežđu Gištera, na severnoj nebeskoj sferi. Naučnici su u istraživanju koristili Njutnov i Heršelov teleskop na kanarskom ostrvu La Palma, kao i Subaru, CFHT i Kekov teleskop u Havajima.

“Komatozne galaksije u zvezdanom jatu 'Kobasica' oživljavaju, pri čemu se zvezde rađaju ogromnom brzinom”, objasnila je Andra Strou.

“Kada se zvezde formiraju tolikom brzinom, to dovodi do stvaranja mnoštva zvezda velike mase i kratkog veka, koje posle nekoliko miliona godina eksplodiraju kao supernove”, dodao je Dejvid Sobral.

“Eksplozije izazivaju izbacivanje ogromne količine gasa iz galaksija, a s obzirom da je najveći deo ostatka potrošen prlikom formiranja zvezda, galaksije ubrzo ostaju bez goriva. Ako sačekate dovoljno dugo, usled spajanja galaktičkih jata galaksije ponovo padaju u komu i imaju slabe izglede da ožive po drugi put.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.