Godišnjica cunamija u Japanu

Izvor: VOA, 11.Mar.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica cunamija u Japanu

Japan obeležava četvrtu godišnjicu zemljotresa i cunamija u kojima je stradalo i nestalo preko 19.000 ljudi, posle čega je usledila katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Na ceremoniji u Tokiju kojoj je prisustvovao car Akihito, minutom ćutanja je obeležen tačan momenat kada je katastrofalni zemljotres pre četiri godine pogodio Japan.

Premijer Šinzo Abe je hvalio vladin rad >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na rekonstrukciji.

Budistički sveštenici su održali tradicionalne molitve u blizini improvizovanog mauzoleja nedaleko od epicentra zemljotresa. Porodice žrtava su takodje odale poštu svojim bližnjim.

Zemljotres jačine 9 stepeni, najjači ikada zabeležen u Japanu, dogodio se u 2 sata i 46 minuta popodne 11. marta 2011. Zemljotres ispod morskog dna izazvao je masivni talas vode koji je odneo sa sobom čitava sela.

Taj talas je zatim uzrokovao havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima posle čega je došlo do izlivanja radioaktivnog otpada u vodu i vazduh. Fukušima je još uvek u procesu zatvaranja.

Premijer Abe je ove nedelje obećao novi petogodišnji plan kako bi se ubrzala nastojanja na obnovi. Gotovo 230 hiljada ljudi je i dalje raseljeno zbog ove katastrofe.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres u Japanu,   Cunami

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.