Zvezdina deca i taljenje procenata sa menadžerima...

Izvor: Press, 19.Dec.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdina deca i taljenje procenata sa menadžerima...

Nekadašnji sportski direktor koji danas zastupa dvojicu talentovanih prvotimaca tvrdi da bi voleo da oni ostanu u klubu još neko vreme
Na kakvom je putu Crvena zvezda biće jasno tek kada bude i jasan status njene dece. Jer u deci je jedini spas kluba sa Marakane. Ona su jedini kapital osiromašenog velikana zaduženog preko 50 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << evra. Kapital koji može da prekine agonoiju i pokrene točak smanjivanja nagomilanog duga.
Međutim, već godinama su Zvezdina deca bila i njeno prokletstvo. Čim bi neki od klinaca iz omladinskog pogona nagovestio talenat, dešavalo se da uglavnom klupski funkcioneri u saradnji sa menadžerima naprave dilove, raspodele procente, deci obećaju nerealno visoke ugovore, a onda deca tuže klub i odu bez obeštećenja. Uzalud je Zvezda školovala mnoge generacije, kada su na kraju sav kajmak kupili menadžeri, a Zvezda je još morala da plaća tužbe...
Međutim, ni većina od te dece se na kraju nisu usrećila, pa danas greju klupe širom Evrope i to u klubovima tankog kvaliteta. Retki su slučajevi poput Uroša Spajića na kojem je klub nešto i zaradio i koji igra ozbiljan fudbal.
Sada se opet na Marakani pojavila plejada talentovanih klinaca. Pre svih kvintet: Luka Jović, Mihailo Ristić, Predrag Rajković, Mihailo Grujić i Vukašin Jovanović. U nekoj perspektivi, Zvezda bi ako nastavi da neguje ove bisere mogla da zaradi novac kojim bi pokrila trećinu duga. Naravno, ukoliko oni sazru kao igrači na Marakani, jer su tek napravili prve seniorske korake i iza njih je tek premijerna polusezona u seniorskom fudbalu. Kao što je Murinjo rekao prošlog leta kada je preuzeo mladu i talentovanu ekipu Čelsija sa kojom nije ništa osvojio u toj szeoni, ali u ovoj mu se smeši mnogo više uspeha.
„Predivna mlada jaja. Samo im treba mama, u ovom slučaju tata, da brine o njima. Da ih greje tokom zime, donese im ćebe, radi sa njima. A doći će trenutak kada će sunce granuti, jaja se slomiti, a ekipa biti spremna za vrhunski fudbal“, rekao je tada Murinjo.
Tako je i Zvezdi potreban neko ko će čuvati jaja da bi se na kraju dobio dobar omlet.
Mnogi navijači Zvezde se boje da i aktuelni talentovani kvintet ne završi u kandžama menadžera ili nekom dilu.

Anonimno pismo fudbalera Crvene zvezde koje je uzburkalo zvezdašku javnost donelo je podatke da su Grujić i Rajković završili kao klijenti nekadašnjeg sportskog direktora Zorana Stojadinovića koji se do pre godinu dana zaklinjao da će pomoći Zvezdi. On tvrdi da je pomenutim igračima samo menadžer i da je Zvezda 100 odsto u vlasništvu kluba.
„Zvezda odlučuje i ne mogu da diktiram šta će da radi, ali lično nemam dilemu da obojica moraju da ostanu neko vreme. I zbog njih samih i zbog kluba, koji će sigurno više da zaradi ukoliko ih bude duže zadržao i nastavio da im pruža šansu. Njih dvojica su već pokazali mnogo. Za razliku od nekih drugih igrača, moji klijenti su 100 odsto Zvezdini. Ja sam im samo menadžer. Mnogi pametuju i bez provere puštaju razne informacije što samo stvara ružnu sliku“, rekao je Stojadinović za Novosti.
Još od ranije se zna da je Fali Ramadani kaparisao Luku Jovića, a spekulisalo se da je Zvezdan Terzić nedavno pristao da klub proda određene procente Jovićevog ugovora Ramadanijevoj agenciji kako bi bili pokrpljena najhitnija dugovanja. Menadžera ima i mladi Vukašin Jovanović a jedini trenutno zastupnika nema Mihailo Ristić koji trpi velike pririske u poslednje vreme da postane nečija „zlatna koka“.
Videćemo da li će Zvezda uspeti da sačuva svoje bisere i napravi kapital kojim se se smanjiti ogroman klupski dug. Ili će ova generacija pod pritiscima sa strane proći kao ona generacija igrača rođenih 1992. godine predvođena Filipom Đuričićem, Urošem Ćosićem, Acom Kovačevićem i Đorđem Despotovićem koji su pobegli uz kluba kao juniori, da bi se neki kasnije vratili pognute glave, a Zvezda je na njima izgubila mnogo. Ili generacija fudbalera rođenih 1995. godine sa Simićem, Jankovićem, Maksimovićem, Karaklajićem, koja je takođe mnogo obećavala, ali je usledila bežanija iz kluba...

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.