Zvezdin dug 52 miliona evra

Izvor: Danas, 22.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdin dug 52 miliona evra

Beograd - Novi predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović, na jučerašnjoj sednici Skupštine u Medija centru na Marakani, uz prisustvo 90 od ukupno 146 članova, saopštio je program u kome su glavni ciljevi: organizaciona i finansijska stabilnost, kao i podmlađivanje prvog tima, ali bez odricanja odbrane šampionske titule. Dug kluba iznosi zastrašujućih 52 miliona evra (skoro 20 obaveze prema bankama, 13,4 zajmodavcima i menadžerima, 11,8 za dobijanje evropske licence i ostali >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dugovi 7,42). Crvena zvezda ima i potraživanja nešto veća od 2,7 miliona evra.

Predstavnik izuzetno uticajne navijačke grupe „Delije-sever“, kao i član Skupštine Goran Sokolović, potencirali su mizernu izlaznost na predsedničkim izborima, poručivši da je ogromna većina članova kluba nezadovoljna, pa i razočarana zbog stanja u klubu. Po rečima predstavnika navijača za Mijailovića nije bio ni jedan odsto članstva, koje je u jednom periodu brojalo više od 20.000 onih koji su redovno plaćali godišnju članarinu.

U novoj upravi ima i novih, ali i starih članova. Kooptirani su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, vlasnik Knez petrol-a Srđan Knežević, Branislav Đurđević iz Elektromreža Srbije, a ostali su: Slaviša Kokeza, koga je Mijailović predstavio kao vlasnika Eurosalona, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, prvi čovek televizije Skaj plus Zoran Bašanović, Ivica Tončev, Nebojša Čović, Predrag Ćulibrk, Vladica Popović, Božidar Cerović, koji je umešno vodio skoro dvočasovnu sednicu skupštine, uz jasnu poruku da im je jasno da članstvo traži da mora da se kreće napred. Izabrano je 15 članova UO, a naknadno će biti popunjeno još pet upražnjenih mesta.

Na kraju skupa prisutnima se obratio Zvezdan Terzić, novi generalni direktor Zvezde. On je naglasio da mu je drago što je sednica protekla u „akademskoj atmosferi“, kao i da mnogobrojni problemi moraju da se rešavaju isključivo unutar kluba. Terzić se osvrnuo i na tri „anonimna pisma“ bivšeg kapitena Nikole Mijailovića, odbacivši kao neistinite sve optužbe na njegov račun.

- Od mog dolaska dug je smanjen za par stotina hiljada evra, a nije uzet ni dinar kredita. Takođe, postoji precizna evidencija koliko sam novca pozajmio Crvenoj zvezdi u određenim teškim trenucima. Radim dvanaest sati svaki dan i nemam nikakve prinadležnosti. Cilj je i da godišnji budžet smanjimo sa 12 na šest miliona evra. Ne garantujem uspeh, ali tvrdim da ćemo dati sve od sebe da ga ostvarimo. Zato se i ne plašim ogromne odgovornosti, iako kao profesionalac neću donositi odluke, nego će to I ubuduće činiti UO. Moramo da razmišljamo dugoročno, pa ako i da prvo napravimo dva koraka nazad, pa potom pet napred - zaključio je Terzić.

Džajić počasni predsednik, stadion „Rajko Mitić“

Skupština Crvene zvezde je jednoglasno za počasnog predsednika izabrala Dragana Džajića, koji je sa crveno-belima za više od pet decenija vernosti osvojio čak 37 trofeja kao igrač, direktor i predsednik kluba. Odlučeno je i da Stadion Crvene zvezde ubuduće nosi ime po prvoj Zvezdinoj „zvezdi“ Rajku Mitiću. Džajić je zahvalio na ukazanoj počasti, prvenstveno navijačima i nekadašnjim saigračima, rekavši da je ovo za njega lepo priznanje i da će Zvezdu uvek, kao i do sada, predstavljati na najbolji način.

Kokeza zamenik, Terzić generalni direktor

Posle zasedanja Zvezdine skupštine, održana i sednica Upravnog odbora, na kojoj je, prema očekivanjima, za zamenika predsednika Crvene zvezde izabran Slaviša Kokeza, a Zvezdan Terzić za generalnog direktora. Prethodno je izmene i dopune Statuta detaljno obrazložio predsednik Pravne komisije Dragan Milošević, a članovi skupštine ih prihvatili bez rasprave.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.