Zvezda u visokom evropskom društvu

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda u visokom evropskom društvu

Prvi i, čini se, najteži cilj postavljen pre početka ove sezone, košarkaški klub Crvena zvezda ostvario je dva kola pre kraja prve runde takmičenja u Evroligi – igraće se u Beogradskoj areni Top 16 faza i još sedam jakih evropskih utakmica, protiv samog krema kontinentalne košarke. Međutim, nije bilo lako. Daleko od toga.

Crveno-beli su i ove kao i prošle sezone dobili veoma ujednačenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupu, u kojoj je svako svakog mogao da pobedi. U takvom odnosu snaga, čini se, mnogo je teže naći se na jednoj od prve četiri pozicije koje vode u narednu rundu nego, recimo, imati 2-3 jaka i finansijski moćna kluba a ostale iz svog, platežno slabijeg ranga.

Lane Zvezdi četiri pobede nisu bile dovoljne za Top 16, što se prilično retko dešava u Evroligi.

Ove sezone izabranici Dejana Radonjića, potpomognuti iskustvom iz prošle, igrali su još agresivniju i bržu košarku, ali i znatno mudriju. To se videlo. I isplatilo.

Najbolji skor posle prve faze nekog srpskog tima u Evroligi to najbolje oslikava. Zabeležili su crveno-beli šest pobeda i pretrpeli četiri poraza. 

Izuzimajući meč protiv Olimpijakosa, gde su i klub i igrači očigledno podlegli karnevalsko-bratskoj atmosferi koju su napravili navijači pirejskih i beogradskih crveno-belih, Zvezda je prilično sigurno (ne lako) dobijala utakmice u Areni protiv odličnih timova iz grupe D.

Počelo je trijumfom protiv bogatog ali uzdrmanog Galatasaraja (76:68), nastavilo se mečevima protiv prošlogodišnjeg osvajača Evrokupa Valensije (76:63) i nezgodnog i vrlo žilavog litvanskog Neptunasa (79:62), a završilo se, sada već možemo reći, pobedom protiv "stare mušterije" Laboral Kuče u praznom Pioniru - 90:82.

Uočljivo je da momci u crveno-belim dresovima znatno bolje koriste ogromnu energiju koju dobijaju sa tribina, i da je ove sezone pretvaraju u prednost a ne u pritisak. Naravno, zasluga i za to ide treneru i stručnom štabu.

Ono gde je napravljen veliki napredak u odnosu prošlosezonsko učešće je igra na gostujućem parketu.

Zvezda je na svim mečevima bila konkurentna i blizu pobede. Nesrećeno je izgubila u Klaipedi i Istanbulu (dva produžetka), do samog finiša parirala Spanulisovom Olimpijakosu u Pireju (64:59), i ostvarila dve veoma važne i lepe pobede u Španiji - protiv Laborala (+20) i Valensije (pobeda od 68:77 za plasman u Top 16).

Slično razmišlja i Marin Sedlaček, dobro poznati košarkaški stručnjak i skaut Filadelfija Seventisiksersa.

"Ovaj tim je potvrdio da je urađena najbolja selekcija igrača sa aspekta perspektive, timskog duha i borbenosti. Dva elementa su se pokazala kao superiorna u odnosu na timove sa 'jačim' budžetima i imenima bar na papiru a to su: ODBRANA I SKOK.

Dve nesretno izgubljene utakmice u gostima (Neptunas i Galatasaraj) su potvrdile da ovaj tim može da pobeđuje u gostima što je bilo neophodno za prolazak u Top 16.

Za vrhunske rezultate su potrebna tri superiorna igrača a Crvena Zvezda ih je u ovoj fazi dobila u dvojci - Vilijamsu i Marjanoviću. Ono što je novi kvalitet je da se iz utakmicu u utakmicu menjao taj treći u liku 4-5 igrača, što je stvaralo problem protivničkim ekipama.

Sa distance od tri meseca i 10 utakmica može se reći da je Olimpijakos jedina ekipa koja je uspela da 'nadmudri' beogradski klub, i to najviše zahvaljujući iskustvu i čvrstini igrača u Evroligaškim utakmicama. Drugo mesto u grupi svrstava Crvenu Zvezdu u Top 12 timova u ovoj fazi, što joj daje osnovane ambicije za razmišljanje u pravcu naredne faze takmičenja", smatra Marin Sedlaček.

Istina da je ovogodišnji tim mlađi, poletniji i agresivniji... I nadasve kreativniji, zahvaljujući fenomenalnom Vilijamsu. Sve te atribute trener Radonjić dobro koristi i komponuje, što za rezultat ima jednu lepu i za navijače Zvezde ohrabrujuću činjenicu - Zvezda može da igra sa svima.

Kod igrača koji su i prošle godine bili deo tima sa Malog Kalemegdana evidentan je napredak, ili što bi američke kolege rekle "apgrejd".

Energični Jaka Blažič je mnogo konstantniji, Lazić je pored sjajne odbrane sve bolji u napadu, Luka Mitrović pokazuje sav svoj raskošni talenat i svojom igrom uliva sigurnost ostatku tima, dok Dženkins ove sezone ima veću ulogu u odbrani nego u napadu, bar za sada.

Najveći "bum" napravio je gorostasni Boban Marjanović, koji je konačno pokazao zašto ga mnogi smatraju najdominantnijim centrom Evrope.

Ovaj dobrođudni džin dominira pod oba koša, lagano postiže poene (uglavnom jednoručna zakucavanja), skuplja lopte... Čak dodeli i po koju asistenciju saigračima, da užitak u njegovoj igri bude kompletan. Sve to se najbolje vidi kroz statistiku, po kojoj je Bobi najkorisniji igrač prve faze Evrolige, sa prosečnim indeksom 24,9!

Naravno, ne treba biti preveliki košarkaški znalac pa uočiti da je jedan od glavnih razloga za uspeh Zvezde i znatno bolji učinak Marjanovića zapravo igra sjajnog američkog plejmejkera - Markusa Vilijamsa.

Mnogi su pre starta sezone govorili da bolji "Amer" nije nikada došao u jedan srpski klub. Popularni "Kos" je na terenu to i dokazao.

Razigrao je mladi tim, pre svega Marjanovića. Uneo lucidnost i neverovtan takmičarski duh u igru ekipe, uz naravno veliku slobodu u igri, najveću koju je "defanzivno orjentisani" Radonjić ikada ikome dao. Na njegovu sreću to mu se, za sada, vraća na najbolji mogući način.

I ostale novajlije su takođe u priličnoj meri doprinele uspesima kluba u prvom delu sezone.

Srpski reprezentativci Nikola Kalinić i Stefan Jović i u crveno-belom dresu pokazuju zašto su bili deo nacionalnog tima koji se okitio svetskim srebrom. Dangubić se još uvek traži posle neugodne povrede, ali čini se da i on ide uzlaznom putanjom. Nemački centar Maik Cirbes pokazuje i radi upravo ono što se od njega i očekivalo - pristojno menja Bobija, skače, pogađa zicere ispod koša i odlično igra "pik en rol" sa Vilijamsom.

Mlade snage, Tejić i Rebić, ne dobijaju mnogo minuta. Ipak, po rečima trenera oni veoma dobro rade i strpljivo čekaju svoju šansu koja će sigurno doći.

Sastav grupe za Top 16 (Zvezda će igrati u grupi E sa Real Madridom, Barselonom, Panatinaikosom, Makabijem, Albom, Žalgirisom i Galatasarajom), garantuje sedam novih spektakularnih večeri u Areni.

Sedlaček smatra da Zvezda ima čemu da se nada u Top 16 fazi, bez obzira na jačinu grupe E.

"Ja sam u komentaru od pre mesec dana najavio mogućnost plasmana u ovakvu grupu. Mnogi bi rekli 'pretešku', jer se u njoj nalazi pet timova koji su osvajali titulu Evrolige. Objektivno gledano tri tima imaju snagu i moć koju naš tim nema. Barselona, Real i Panatinaikos imaju arsenal kvalitetnih igrača na svim pozicijama i to im daje prednost u ovom trenutku.

Makabi kao aktuelni šampion sa izmenjenim timom i dosta oscilacija (poraz od Cedevite u Tel Avivu) nije tim koga Zvezda ne može da pobedi.

U drugu grupu spadaju timovi koji nisu prejaki i za koje bi naš tim imao način da se nosi do pobede a to su Alba, Žalgiris i Galatasaraj.

Sve ovo pokazuje da pobede u direktnim duelima sa ravnopravnima i jedno 'veliko' iznenađenje mogu da odvedu Zvezdu ka 'senzaciji' i prolasku u Top 8.

Magična brojka pobeda ne bi trebalo da prelazi brojku 7. Da li će se to i ostvariti ostaje da vidimo, ali bez obzira na sve utakmice sa najjačim timovima će koristiti, a svakako i unaprediti igru tima i pojedinaca. Ne zaboravimo da su neki od njih i članovi nacionalne selekcije Srbije", zaključio je Sedlaček.

Još uvek je otvoreno pitanje da li crveno-belima treba pojačanje na poziciji četiri, gde je prva opcija Mitrović, a vrlo često "uskače" veoma prilagodljivi Kalinić. Tejić je dobijao šanse, ali pre svega u Jadranskoj ligi. Za dostizanje evroligaškog nivoa mora još da radi.

Zvezda nema pritisak moranja za plasman među osam, kao što je možda imala za Top 16.

Ipak, gledajući momke u crveno-belom ove sezone i poznavajući način rada trenera Radonjića, oni sigurno neće nikom pokazati belu zastavu, a ukoliko se ukaže šansa za plasman u Top 8, sigurno je neće lako ispustiti...
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zvezda u visokom evropskom društvu

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 01:56

Prvi i, čini se, najteži cilj postavljen pre početka ove sezone, košarkaški klub Crvena zvezda ostvario je dva kola pre kraja prve runde takmičenja u Evroligi – igraće se u Beogradskoj areni Top 16 faza i još sedam jakih evropskih utakmica, protiv samog krema kontinentalne košarke. Međutim,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.