Zvezda pre 24 godine na krovu sveta, a danas u podrumu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2015, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda pre 24 godine na krovu sveta, a danas "u podrumu"

"Darko Pančev i Olmeta, Darko Pančev... Crvena zvezda je šampion Evrope!!! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona. Najveći uspeh jugoslovenskog klupskog fudbala. Darko, Darko, Darko. Zlatna kopačka Crvene zvezde, pozlatila je naš crveno-beli tim. Kakva radost na stadionu "Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nikola"! Kakvo veselje među 15, 20 hiljada "delija".

Upravo tako, emotivno, proživeo je pre 24 godine legendarni komentator Milojko Pantić osvajanje Lige šampiona kluba iz Ljutice Bogdana - tog 29. maja 1991. Crvena zvezda je u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona savladala Marsej posle boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3), pošto je utakmica posle 120 minuta igre završena rezultatom 0:0.

Iako su tokom celog puta do finala igrali na "gol više" fudbaleri Crvene zvezde odlučili su se na defanzivnu taktiku protiv izuzetno kvalitetnog francuskog tima i ispostavilo se da je to bio pravi potez.

U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Zvezda je tada postala prvi tim sa prostora SFRJ, koji se popeo na vrh Evrope (Partizan je izgubio od Reala u finalu 1966.), a drugi iz istočne Evrope, pošto je pet godina ranije titulu najboljeg na Starom kontinentu osvojila Steaua iz Bukurešta.

Nažalost, zbog ratnih dešavanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope.

Bezmalo dve i po decenije kasnije Zvezda grca u dugovima. Nije ni blizu Lige šampiona. Kroz "Marakanu" su prodefilovali razni igrači više nego diskutabilnog kvaliteta, a klub blistave tradicije danas predvode Zvezdan Terzić i Slaviša Kokeza.

Navijači se nadaju boljim danima... Zaslužili su ih.

SASTAV TIMA KOJI SE 1991. OKITIO TITULOM PRVAKA EVROPE: Stevan Stojanović, Duško Radinović, Slobodan Marović, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Ivica Momčilović, Željko Kaluđerović, Milić Jovanović, Goran Jurić, Rade Tošić, Vladan Lukić, Ljubiša Milojević, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Darko Pančev, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Goran Vasilijević.

Zlatna Zvezdina generacija iz 1991. nedavno je promovisana u šestu Zvezdinu zvezdu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Prošlo je 24 godine, a Delije se svakog dana sete... Crvena zvezda je bila šampion Evrope! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 29.Maj.2015

I dalje se pamti da je Zvezda na putu do finala "preskočila" Grashopers, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden i u polufinalu Bajern, u dva spektakularna meča, posle pobede u MInhenu 2:1 i neverovatnog remija u Beogradu 2:2, autogolom Augentalera u nadoknadi vremena...."Crvena zvezda je šampion Evrope!!!...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.