Zvezda dobila novo rukovodstvo

Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda dobila novo rukovodstvo

Umesto Svetozara Mijailovića, koji je nedavno izabran za predsednika kluba, na čelu Skupštine biće Ratomir Dujković. – Zvezdin stadion se od sada zove „Rajko Mitić”. – Dragan Džajić počasni predsednik „crveno-belih”.

Crvena zvezda u novu godinu ulazi s velikim planovima, koje sa sobom uvek donosi novo rukovodstvo. Ali sa starom godinom ne ispraća i velike dugove. A stanje je takvo da juče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na vanrednoj izbornoj skupštini, niko od onih koji su preuzeli vruć krompir nije hteo da obeća da će da poteku med i mleko.

Jasno je da nova uprava ne bi preuzela klub da ne veruje u uspeh. Da bi se to postiglo neophodno je da se otkrije gde je Zvezda dosad grešila.

– Tokom prvih 60 godina postojanja Crvena zvezda je promenila 24 trenera, a u poslednjih deset čak 20. Uz to i sedmoricu predsednika i desetoricu generalnih sekretara, – ukazao je, u svom prvom javnom istupanju, po izboru za predsednika „crveno-belih” Svetozar Mijailović. – 

Kao glavne zadatke nove uprave naveo je organizacionu i finansijsku stabilizaciju i sportske rezultate. Članove Skupštine je obavestio da su protekli meseci iskorišćeni da stručnjaci za pojedine oblasti naprave plan šta da se preduzme:

– „Dilojt” je projektovao mere za izlazak iz krize. Osnovne stavke oporavka je novi ugovor s „Gaspromom” s kojim su pregovori pri kraju. Klub će dobiti još tri nova sponzora: MCI, „Hjulit-Pakard” i „Knez petrol”. Činimo sve što je do nas da dođe do privođenje zemljišta komercijalnoj nameni. A ono što zavisi isključivo od nas to su transferi fudbalera. Naš sportski cilj je osvajanje titula, a i da podmlađujemo ekipu. U prošloj sezoni, uprkos teškim uslovima, uspeli smo da osvojim prvo mesto i zbog toga se zahvaljujem svima koji su tome doprineli – od tadašnjeg predsednika Džajića, članova Upravnog odbora, preko trenera Stojanovića, njegovog stručnog štaba i igrača, do navijača. To pokazuje da možemo da budemo šampioni kad god uspostavimo zajedništvo u klubu. Sve zavisi od sportskih rezultata. A da bi oni pomogli da se ispune i finansijski ciljevi neophodno je da Crvena zvezda igra u grupnoj fazi Uefinih takmičenja.

Mijailović je kazao da izbor za predsednika kluba shvata kao priliku da vrati Crvenoj zvezdi za sva zadovoljstva koja mu je ona donela svojim uspesima. A kada je ostvarivala najveće podvige on je bio jedan od čelnika kluba.

Za vreme govora mu je zasmetao, kako je rekao, „suv vazduh”, pa je morao da popije nekoliko gutljaja vode. Nastavio je drhtavim glasom, koji je bivao sve odlučniji kako je ukazivao na put da se Zvezda izvuče iz najteže situacije u svojoj istoriji.

Podsetio je da je i ranije, u vreme njenih najvećih uspeha, bilo teško, ali da je ona sve to umela da savlada. Pozvao je na zajedništvo svih „zvezdaša” kao siguran put ka oporavku kluba.

I da će Beograd i Srbija pomoć Zvezdi, ali da od nje, ipak, najviše zavisi, kao i da nema napretka našeg fudbala bez njenog punog doprinosa, kako je bilo od njenog nastanka. Najavio je i prijateljske odnose sa klubovima u Srbiji, Republikom Srpskom, a i Evropom.

Za Zvezdin preobražaj bila su neminovna, kako je naveo predsednik njene Pravne komisije Dragan Milošević, i promene u njenom Statutu. Uvedena je dužnost zamenika predsednika da bi klub mogao da funkcioniše i u slučaju ako njegov prvi čovek iz bilo kog razloga ne može da obavlja svoju dužnost. Do sada ga je zamenjivao predsednik Skupštine, ali, kako je navedeno u obrazloženjeu, on po svojoj funkciji nije obavezan da bude upućen u svakodnevni život kluba.

Preuzeli vruć krompir: novo rukovodstvo Fudbalskog kluba Crvena zvezda (Foto N. Negovanović)

Druga promena koja treba da poboljša operativnost je uvođenje funkcije generalnog direktora. Do sada je to bio generalni sekretar, ali se smatra da je za klub, iako je on pravno udruženje građana, celishodnije da ima generalnog direktora, jer rešavanje finansijskih pitanja ne može da se izbegne.

Proširena je nadležnost Nadzornog odbora. To je pokušaja, kako je naglasio Milošević, da se iznutra na vreme ukaže na probleme i time izbegne njihovo kasno otkrivanje, koje je i dovelo Zvezdu u sadašnju situaciju.

Ivan Golubović je ukazao da je odziv na izborima za predsednika kluba bio vrlo mali, što je protumačio kao izraz nepoverenja. Između ostalog je upitao i da li postoji rezervni plan, jer je i ranije bilo optimizma, koji se nije opravdao.

Drugi diskutant nije želeo da se predstavi, jer je njegova uloga bila samo da pročita saopštenje Udruženja građana „Delije-Sever”. I tamo je ukazano da je loša komunikacija između kluba i članstva, da „zvezdaši” o onome što se dešava saznaju sa sajtova, iz medija ili iz anonimnih pisama. Naglašeno je da će novo rukovodstvo imati njihovu podršku na osnovu onoga što bude radilo, a ne na osnovu priče.

Predsedavajući Božidar Cerović je takve otvorene i kritičke diskusije ocenio kao ono što i jeste potrebno Crvenoj zvezdi. I kao zaključak naveo da jedan osnovnih zadataka novog rukovodstva i jeste da ispravi takve i slične greške.

Jedna od promena je i sastav Disciplinske komisije koja je dosad bila petočlana, a od sada će imati tri člana od kojih će svako imati zamenika. Na taj način će ona moći da punopravno odlučuje, čak i ako neki njen član bude sprečen da učestvuje u njenom radu.

Izabrani su i članovi Veća Saveta kluba, što je vrlo važan činilac za finansijski oporavak Crvena zvezde. U njemu su predstavnici generalnog sponzora „Gasproma” i kluba.

Dvojica Zvezdinih velika su dobili posebna priznanja. Njen stadion će se od sada zvati „Rajko Mitić” u čast njene prve zvezde...

Jedan od simbola „crveno-belih” Dragan Džajić je dobio priznanje kakvo, takođe, do sada nikome klub nije iskazano. Izabran je za počasnog predsednika Crvene zvezde.

– Za 52 godine koliko sam u klubu ovo mi je jedno od najdražih priznanja u Crvenoj zvezdi, – kazao je Džajić uz poruku da će i dalje da predstavlja klub na najbolji mogući način.

Sastav novog Upravnog odbora

Na predlog predsednika Svetozara Mijailovića Skupština je u Upravni odbor izabrala: Branislava Đurđević, Mladena Jeftića, Branka Radujka, Božidara Cerovića, Dušana Bajatovića, Vladimira Popovića, Slavišu Kokezu, Ivicu Tončeva, Predraga Ćulibrka, Srđana Kneževića, Nebojšu Čovića, Aleksandra Antića, Zorana Bašanovića, Slobodana Babića i Miloša Đurkovića. Preostalih pet mesta biće naknadno popunjena.

Klubu godišnje treba najmanje deset miliona evra

Da bi Crvena zvezda funkcionala nesmetano godišnje joj treba deset miliona evra obelodanio je Milan Šutić. Dosadašnji predsednik Nadzornog odbora je saopštio i da je klub 20. aprila 2009, kada je počeo da mu teče mandat, dugovao 28 milina evra, a sada 52 miliona, a potražuje 2,7.

Ivan Cvetković

objavljeno: 21/12/2014
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.