KKŽ Crvena zvezda  38 godina od istorijske titule

Izvor: B92, 29.Mar.2017, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KKŽ Crvena zvezda " 38 godina od istorijske titule

Na današnji dan pre 38 godina Ženski košarkaši klub Crvena zvezda postala je prvak Evrope.

To je bila prva evropska titula u klupskoj košarci (ženskoj i muškoj) na teritoriji bivše Jugoslavije.

Te 1979. godine, u La Korunji, dvanaest devojaka, dvanaest košarkašica Crvene zvezde je stajalo na pobedničkom postolju nakon ubedljive pobede u finalu nad mađarskom ekipom BSE od čak 35 poena razlike (97:62).

Pre njih, redom su padali KIK, Sesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << San Djovani, AZS I Minjor. Od prvog do poslednjeg minuta, Zvezdine dame su nametale svoju igru I nezaustavljivo hrlile ka svom cilju. Na kraju, one su se našle na pobedničkom postolju.

"Svi ćemo se složiti da je 1979. godina bila godina za pamćenje. Biti prvak Evrope nije nešto što dolazi preko noći. Iza toga stoje godine mukotrpnog rada, truda, odricanja, ali I velike ljubavi. Sada, kada se prisećam tih momenata nakon svih ovih godina, puno detalja je izbledelo, ali trenutak kada sam podigla taj tako vredan trofej, zauvek će ostati urezan u moje sećanje. Nadam se da će obeležavanje ovog datuma biti još izražajnije, da će I ljudi u SD Crvena zvezda znati još bolje da vrednuju uspeh svih sportista koji u svojim vitrinama imaju pehar prvaka Evrope", kaže Vukica Mitić.

Bile su zvezdine zvezde, a Evropa je bila njihova: Biljana Marković, Jasmina Milosavljević, Gordana Vukmirović, Vesna Kovačević, Vukica Mitić, Spomenka Mrđenović, Anđelka Vukmirović, Zorica Đurković, Natalija Bacanović, Sofija Pekić, Jasmina Kalići, Dragana Pandurov, na čelu sa Strahinjom Bracom Alagićem, Petronijem Zimonjićem i Zoranom Kovačićem su ostvarile istorijski uspeh.

"Sećam se da sam plakala posle pobede nad Madjaricama, ali nisam bila jedina. Kroz te suze izlio se sav onaj znoj koji smo prolile po parketima širom Evrope da bismo došle do finala, pogotovo na parketu prepunog Beogradskog Pionira, u polufinalu protiv Pernika iz Bugarske, kada smo jurile 13 (ili 14) razlike koliko smo izgubile u gostima, i tada igrale 2 (ili 3) produžetka. Da smo najbolje u Evropi, shvatila sam tek mnogo kasnije, kada su se slegla sva ta veličanstvena osećanja, i zauvek ostala u mom srcu i mom sećanju. Zato bih i mogla reći da i posle 38 godina to osvajanje Evrope, taj prvi i najveći uspeh klupske košarke u bivšoj nam divnoj Jugoslaviji, meni blješti istim sjajem", kaže Zorica Đurković.

Iako nisu putovale na finalni meč u La Korunju, za prvi tim su te sezone bile licencirane i Vesna Delić, Dušica Tuševijaković i Dragica Lečić.

"Osvajanje Kupa evropskih šampiona je bila kruna uspeha jedne izuzetne generacije Zvezdinih košarkašica koja je šest godina igrala zajedno i polako gradila neverovatan pobednički mentalitet. Ova titula je još značajnija kada se zna da smo mi prva košarkaška ekipa sa ovih prostora koja je postala prvak Evrope i prvi klub SD Crvena zvezda kome je to pošlo za rukom. Ta 1979. je bila najuspešnija godina od osnivanja kluba, ne samo zbog evropskog zlata i seniorske triple krune već i zbog činjenice da su košarkašice Crvene zvezde te godine bile prvakinje Beograda, Srbije i Jugoslavije i u svim mlađim selekcijama, pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj. To je bio period potpune dominacije košarkašica Crvene zvezde i ja se iskreno nadam da se to vreme polako vraća", rekla je Anđelka Vukmirović Radulović.

"Sećanje na tu generaciju i na najveći uspeh ženske klupske košarke do tada, priznajem čini me ponosnom. Neopisvo je koliko smo sve bile različite, osobene, sve dok ne izadjemo na teren, gde su se razlike gubile. Osećaj pripadnosti timu, pod vodjstvom Čika Brace Alagića se najbolje mogao videti na terenu kada smo zaista igrale prvenstveno za tim. Spoj generacija nas starijih i mlađih juniorki koje su dolazile, napravio je čudnu, ali dobitnu hemiju koja je donela rezultat. Jedino ostaje žal što taj isti uspeh nismo ponovile i 1981. u Francuskoj. Lično, drago mi je što se taj uspeh obeležava, i nadam se da će nadolazeće generacije ponoviti ono što smo mi uradile davne 1979", rekla je Sofija Pekić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.