Vučić zaprepašćen ubistvom, demarš turskom ambasadoru

Izvor: Press, 22.Nov.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zaprepašćen ubistvom, demarš turskom ambasadoru

Srpski funkcioneri najoštrije su danas osudili ubistvo 25-godišnjeg navijača Košarkaškog kluba Crvena zvezda Marka Ivkovića koji je u petak uveče u Istanbulu nožem smrtno izboden u sukobu navijača sa pristalicama Galatasaraja.
Premijer Aleksandar Vučić izrazio je zaprepašćenje tim zločinačkim činom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je demarš ambasadoru Turske u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Mehmetu Kemalu Bozaju, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić zatražio od nadležnih organa Turske da po hitnom postupku utvrde i najstrožnije kazne počinioca ubistava navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zaprepašćenje zločinačkim ubistvom koje je počinjeno nad građaninom Srbije i rekao svom turskom kolegi Ahmetu Davutoglu koji ga je nazvao da mu izjavi saučešće, da Srbija zahteva hitno pronalaženje i hapšenje ubice i njegovo najstrože kažnjavanje.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vučić je u telefonskom razgovoru rekao Davutogluu da šef stručnog štaba Košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman, nije dobrodošao u Srbiju, posle izjave u kojoj je ubijenog mladića, kao i sve ostale navijače Crvene Zvezde, optužio za terorizam.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je demarš ambasadoru Turske u Beogradu Mehmetu Kemalu Bozaju zbog ubistva Marka Ivkovića, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Tražimo istinu o tom zločinačkom aktu", rekao je Dačić na redovnoj izbornoj skupštini Jedisntvene Srbije u Beogradu i dodao da će turski ministar sporta danas sa aerodroma u Istanbulu ispratiti posmrtne ostatke nastradalog nacijača.

On je podsetio da su pre više od nedelju dana turski navijači bili u Beogradu zbog jedne utakmice i naglasio da su dočekani uz velike mere bezbednosti.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubistvo navijača Crvene zvezde i pozvala nadležne organe u Turskoj da hitno reaguju, pronađu i kazne počinioce.

"Ne možemo da gradimo odnose saradnje i poverenja dok huligani u Turskoj zabijaju nož u srce čoveku, koji dolazi iz Srbije, samo zato što navija za drugi klub", navela je Gojković.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić razgovarao je sa turskim kolegom Akifom Čagataj-Kilićem i zatražio od nadležnih organa Turske da po hitnom postupku utvrde i najstrožnije kazne počinioca ubistava navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića.

Činjenica da je neko izgubio život na sportskoj utakmici je najstrašniji i najtragičniji poraz za sport, nešto što je do to mere nedopustivo i tragično da moraju da se preduzmu sve mere kako se nikada više ovako nešto ne bi dogodilo u sportu, poručio je ministar i izarazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Marka Ivkovića i navijačima Zvezde.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je da turska policija snosi odgovornost za ubistvo navijača crveno-belih Marka Ivkovića pošto nije obezbedila adekvatne bezbednosne mere uoči meča protiv Galatasaraja u Evroligi.

On je dodao da se turski mediji hteli da spinuju događaj prenošenjem da su se navijači Crvene zvezde međusobno sukobili posle čega je ubijen Ivković.

"Bruka i sramota je da su se Zvezdini navijači sukobili između sebe. Da nismo možda godinama čekali da odemo u Istanbulu i izbodemo se međusobno? Znam da su Srbi generalno krivi za sve, ali budimo malo realni. "Bruka i sramota je da su se Zvezdini navijači sukobili između sebe. Da nismo možda godinama čekali da odemo u Istanbulu i izbodemo se međusobno? Znam da su Srbi generalno krivi za sve, ali budimo malo realni.

Desilo se da je policija htela da odbije navijače Zvezde suzavcem i dimom, u kojem se dogodio napad domaćih navijača. Marko je uboden sa leđa, pošto je bio na začelju kolone i nije učestvovao u sukobu. Krenuo je da se povlači", rekao je Čović.

Čović je dodao da je sramotan odnos Galatasaraja prema Zvezdi, pošto turski tim nije imao nikakav kontakt sa delegacijom crveno-belih nakon dolaska na aerodrom u Istanbulu.

Trener košarkaša Galatasaraja Ergin Ataman javno se izvinio, jer je ne znajući za ubistvo navijača Crvene zvezde sinoć "delije" nazvao teroristima.

Košarkaš Crvene zvezde Nemac Majk Cirbes duboko je potresen tragičnim događajem uoči meča sa Galatasarajem.

"Nikome danas nije do rezultata utakmice - izgubili smo jednog od naših navijača. Kako je moguće da se tako nešto dešava", zapitao se Cirbes na Fejsbuku.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Udovičić Turcima: "Pronađite i kaznite ubicu!"

Izvor: Sportske.net, 22.Nov.2014

Ministar omladine i sporta zatražio je od turskih vlasti da hitno pronađu i sankcionišu osobu koja je u petak uveče lišila života navijača Crvene zvezde Telekom u Istanbulu.

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.