Uživo: Igraće se i drugi produžetak! Galatasaraj - Zvezda 96:96!

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo: Igraće se i drugi produžetak! Galatasaraj - Zvezda 96:96!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom od 19 časova gostuju u Istanbulu ekipi Galatasaraja u okviru 6. kola Evrolige, a zbivanja sa tog susreta možete uživo da pratite uz Blicsport.rs. Prve dve četvrtine turski klub je rešio u svoju korist sa 45:40, narednu crveno-beli sa 9:23, pa se u poslednju ušlo sa vođstvom gostiju od 54:63. Zoran Erceg je pred zvuk sirene, trojkom sa 11, 12 metara, izborio nerešen rezultat u 40. minutu (82:82), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa je na red došao prvi produžetak, a u toku je - drugi!

Crveno-beli su u Tursku stigli posle serijie od osam mečeva bez poraza u Jadranskoj ligi, a u elitnom evropskom klupskom nadmetanju kao drugi u svojoj grupi sa učinkom 3-2, iza Olimpijakosa (6-0), a ispred Neptunasa (3:3), Galatasaraja (2-3), Laboral Kuće (2-4) i Valensije (1-5).

U Top 16 fazu idu po četiri najbolje ekipe iz svake grupe.

Drugi produžetak u toku

Počelo je još pet minuta igre...

Prvi produžetak: Vilijams prokockao poslednji napad

Dodatnih pet minuta igre doneli su isprva prilično razigrani nastup domaćih, jer su pogodili i Arojo i Gonlum, no vrlo brzo se došlo do preokreta, je Kalinić pogodio trojku, a u sledećoj akciji proigrao kapitena Mitrovića za 86:87 na semaforu. Nije se dugo čekalo ni na sledeću promenu, jer je iskusni Arojo trojkom vratio prednost turskom klubu (89:87), a njemu uzvratio Luka Mitrović za 89:90 na 1:51 do kraja.

Ni jedni ni drugi nisu hteli da se predaju, a igralo se gotovo bez prekida i bez predaha - Gonlum je poentirao iz Zvezdinog reketa za vraćanje prednosti Galatasaraju (91:90), posle čega je, konačno, došao red i na neki prekršaj - Marjanović je bio fauliran, a on sa dva nova pogotka stigao do 21 poena, dovevši crveno-bele u minimalnu prednost (91:92).

Tada su se, na radost crveno-belih, konačno "vezala" tri njihova uspešna poteza, pomenuto poentiranje, pa odbrana, a onda i Kalinićevo polaganje lopte u koš (91:94), te se ušlo u poslednji minut. U njemu je najpre Guler poravnao rezultat poentiranjem i dodatnim bacanjem, pa je Zvezdi ostao poslednji napad za pobedu, nakon što su Marjanović i Arojo pogodili penale. A taj napad išao je preko Vilijamsa, koji se zatrčao u zgusnutu odbranu, u poslednjoj sekundi probao da poentira, a kako nije uspeo, niti je dosuđen faul, na red je došlo još pet minuta igre. 

Četvrta četvrtina: Drama, drama, drama!

Poslednjih deset minuta počelo je atraktivnom blokadom Jake Blažiča kod pokušaja turskog reprezentativca i osvajača srebra na Mundobasketu 2010. Sinana Gulera, no Galatasaraj je za minut i po prišao na 57:63, što je Markusu Vilijamsu bilo dovoljno da podseti domaće kakve sve čarolije zna - pa je između trojice rivala dodao (iznova o parket) Cirbesu, koji je uvećao vođstvo gostiju na "+8".

Ipak, problem za crveno-bele počeo je da predstavlja čudan kriterijum suđenja, pa su tako doživeli četiri lične greške od 31. do 34. minuta, uključujući i četvrtu dosuđenu Luki Mitroviću, koji je sa 20 poena bio bez premca najraspoloženiji košgeter u ekipi. On se preselio na klupu pri vođstvu Zvezde od 62:65, i to 6:46 minuta pre kraja četvrte deonice, a turska publika je tada upala u svoj prepoznatljiv navijački trans, osetivši da njihovi ljubimci mogu da preokreta.

Da to baš neće biti lako pokazao je Vilijams svojim sedmim poenom, trojkom odmah posle tajmauta koji je zatražio Dejan Radonjić, što je vratilo šest poena prednosti crveno-belima, 62:68.

U sledećem, 36. minutu, Marjanović jednim košarkaškim "laktanjem" a Gonlum sličnom realizacijom, doveli su timove do 65:70, da bi potom usledile nova Vilijamsova bravura (dodavanje za Kalinića) i atraktivan, pogodak "iza glave" Ercega, pa se i dalje igralo a da je prednost Zvezde bila od pet do sedam poena.

Na "-3" je, međutim, svojom trećom trojkom i 25. poenom, primakao Zoran Erceg domaći tim, a potom je srpski košarkaš 12. uzastopnim slobodnim bacanjem iz isto toliko pokušaja promenio rezultat na 72:73, što je nateralo Radonjića da zatraži tajmaut na 2:45 do kraja.

Usledili su potom promašaj Vilijamsa, koji je greškom prokockao i prethodni napad, a zatim "krađa" Blažiča i Markusova 13. asistencija - za Kalinićevu trojku, koja je donela 72:76 na ulasku u 39. minut. Odgovorio je, odmah zatim, istom merom Arslan, pa se prednost istopila na 75:76, posle čega su se crveno-beli spetljali u napadu i lopta je pripala Galatasaraju.

 

Akciju koja je usledila, Karlos Arojo je uz zvuk sirene za kraj napada završio pogotkom iz teške pozicije i skok-šuta unazad, doveo je tako turski klub u vođstvo od 77:76, pa je Zvezdi ostalo 40-ak sekundi da nađe način da uzvrati. Prošlo je samo 11 kada je Kalinić novom, drugom uzastopnom ptrojkom, doneo 77:79, na 20 sekundi do kraja, pa je nervoza ušla u redove domaćih.

Arojo je probao da pogodi trojku na samom početku napada, to je okončano promašajem, posle čega je, na 12 sekundi do kraja, fauliran Markus Vilijams. On je pogodio samo drugo slobodno bacanje, donevši tako 77:80 Zvezdi, a nateravši Atamana da zatraži tajmaut kako bi organizovao sledeći napad.

Dangubić je zatim sprečio Arslana da šutira trojku, faulom ga je poslao na liniju penala, odakle je on, devet sekundi pre kraja, pogodio oba posle čega je i Dejan Radonjić zatražio tajmaut. Iako je, protivno košarkaškim očekivanjima, lopta stigla do Bobana Marjanovića, domaćinu se nije najpre isplatio faul nad njim, jer je on pogodio oba slobodna bacanja, a onda se desilo pravo malo čudo - Erceg je sa više od 11, 12 metara pogodio trojku i odveo timove u produžetak.



Treća četvrtina: Serija 14:0 i (nove) majstorije Vilijamsa

Drugo poluvreme je počelo brzom akciju gostiju za Marjanovića, koji je bio precizan i primakao svoj tim na 45:42, a onda i dodatno smanjio zaostatak kada je prigrabio loptu posle Vilijamsove promašene trojke i zakucavanjem doneo "-1". Bilo je već tada jasno da se nešto dobro "desilo" u timu Crvene zvezde Telekom, jer su gosti defanzivno zaigrali kao u transu, što im je omogućilo da se razmahnu na drugom delu terena.

Prva dva minuta treće deonice okonačana su trećim uzastopnim promašajem domaćih sa poludistance, a onda Kalinićevim pogotkom, pa novom fenomenalnom asistencijom Zvezdinom američkog plejmejkera, slanjem lopte o parket ka Nikoli Kaliniću za 45:48.

Nije bilo tada rešenja za razigrane crveno-bele, kako za njihovu požrtvovanu odbranu, tako i za konačno maštovitu igru u napadu, pa su seriju na 14:0 produžili najpre Vilijams i Mitrović akcijom za Marjanovićevo zakucavanje, pa onda Kalinić i Lazić dobro okončanim kontranapadima.

Posle 14 uzastopno primljenih poena i četiri i po minuta bez datog koša, očajnu igru Galate "razmrdao" je Vujukas svojim individualnim kvalitetom, no publika u Istanbulu bivala je sve nervoznija, jer je rival bio i sa više samopouzdanja i pritom daleko manje grešio od povratka iz svlačionica. Uz razigranog Vilijamsa, koji je za polovinu treće četvrtine zabeležio četiri asistencije i već tada stigao do čak 10 na ovom meču, crveno-beli su održavali prednost, pa je semafor pokazivao 52:61 tokom 29. minuta, a na kraju 30. 54:63.

Druga četvrtina: Rana prednost Galate i odgovor Zvezdinog kapitena

Sa Dženkinsom, Blažičem, Dangubićem, Tejićem i Cirbesom na parketu pošli su crveno-beli da odgovore na turski izazov, u čemu je počeo da im smeta i gorostasni Nejtan Džavai u reketu. Odande su se i "izvukli" gosti, pa je mladi Tejić iznenadio raspevanu publiku trojkom za prilazak na 22:19.

Mogao je prilazak da bude i bolji po crveno-bele, da su tehničku grešku treneru Erginu Atamanu zbog prigovora iskoristili za izjednačenje, no umesto toga stigla je kazna u vidu Arslanove trojke za 27:22 u 14. minutu, posle čega su se nastavili promašaji Radonjićeve ekipe. To je i dovelo da, neretko bezidejna igra na "rogove", jednu od najstandardnijih postavki akcije u košarkaškom napadu, omogući Turcima da se razmahnu, te i da stignu do 31:24 kada je Erceg sa linije penala došao do svog 14 poena. Da nije bilo Marka Tejića, koji je u prvih pet minuta druge deonice jedini pogađao za goste iz igre, narasla bi prednost Galatasaraja i do dvofifrene, no malo pomenuti mladić, a malo kontrolom reketa od strane Marjanovića, omogućili su da Zvezda "ostane u životu", pa i posle prednosti domaćih od 35:26, koju je na "-7" smanjio visoki centar pogotkom i dodatnim slobodnim bacanjem.

Nedugo zatim je na scenu ponovo stupio kapiten Crvene zvezde Telekom: Luka Mitrović je novom trojkom primakao Zvezdu na 38:34, a u sledećem, 19. minutu, iskoristio maestralnu asistenciju Vilijamsa (iza leđa rivala koji ga je čuvao) za smanjenje zaostatka na 40:38. Ipak, na poluvreme se otišlo sa većom prednošću Galate i to zbog bravura bivšeg NBA asa, Karlosa Aroja, koji je postigao pet poena za 20-ak sekundi, donevši domaćinu 45:38 a nervoz2u na lice Dejana Radonjića.

Poluvreme je privedeno kraju asistencijom Bobana Marjanovića za Vilijamsa koji je utrčao pod koš rivala, te zakasnelim pogotkom Aradorija jer se sirena oglasila, pa je semafor pokazao 45:40 posle 18 poena Zorana Ercega za domaće, a 16 Luke Mitrovića za goste.

Prva četvrtina: Košgeterski okršaj Ercega i Mitrovića

Dejan Radonjić je odlučio da meč započnu Vilijams, Blažič, Lazić, Mitrović, Marjanović, a naspram njih su se našli Arojo, Guler, Aradori, Erceg i Aldemir, a upravo su oni izdržali uvodni nalet gostiju koji su prva tri napada probali da reše dalekometnim šutevima. Pogodio je samo Lazić, a na drugoj strani terena "pik-en-rol" igra turskog kluba, kao i pogocima iz "tranzicije", Galatasaraj je stigao do 12:3 uz osam poena i dve uzastopne trojke Zorana Ercega.

Na to je odgovila Zvezda mini-serijom od 6:0, koju je organizovao i u delo sproveo Markus Vilijams, među čijim je asistencijama ponovo bilo i onih bez da gleda odabranog saigrača, poput one za Mitrovića kojim je Radonjićev tim prišao na 12:9 u 6. minutu. Na tome se nije zaustavio, jer je američki plej nastavio sa svojim ofanzivnim bravurama u vidu proigravanja, a Mitrović svojim devetim poenom poravnao na 14:14, pogodivši sa distance upravo posle (čak pete!) asistencije Vilijamsa.

Beograđani su tada zastali, zapravo počeli da promašuju ne samo i iz igre, nego i oba slobodna bacanja (Dangubić) pa je sa razigranim Arojom, i jedno njegovo dodavanje iza leđa, Galata uz 12 poena Ercega izgradila 22:16 na kraju prve deonice.

Evroliga, 6. kolo:

Grupa A:

Četvrtak:

Uniks - Efes 67:64 (14:18, 14:16, 15:19, 24:11)

Petak:

18.45 Žalgiris - Real Madrid

20.30 Dinamo Sasari - Nižnji

Tabela: Real Madrid 4-1, Efes 4-2, Žalgiris 3-2, Uniks 2-4, Nižnji 2-3, Sasari 1-4.

Grupa B:

Četvrtak

CSKA Moskva - Alba 95:66 (28:11, 20:13, 20:22, 27:20)

Limož - Makabi 73:79 (21:19, 14:23, 13:15, 25:22)

Petak:

20.45 Unikaha - Cedevita

Tabela: CSKA 6-0, Makabi 4-2, Unikaha 3-2, Alba 2-4, Cedevita 1-4, Limož 1-5.

Grupa C:

Četvrtak:

Bajern Minhen - Barselona 77:99 (17:22, 22:38, 21:21, 17:18)

Turov - Panatinaikos 69:79 (22:25, 11:19, 18:17, 18:18)

Armani - Fenerbahče 74:80 (23:21, 14:23, 12:18, 25:18)

Tabela: Barselona 6-0, Panatinaikos i Fenerbahče 4-2, Armani 2-4, Bajern i Turov 1-5.

Grupa D:

Četvrtak:

Neptunas - Laboral Kuća 80:79 (20:15, 21:18, 20:21, 19:25)

Olimpijakos - Valensija 77:76 (26:21, 19:19, 9:20, 17:12, 23:16)

Petak:

19.00 Galatasaraj - Crvena zvezda

Tabela: Olimpijakos 6-0, Crvena zvezda 3-2, Neptunas 3-3, Laboral 2-4, Galatasaraj 2-3, Valensija 1-5.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.