Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodosić najbliži evropskom tronu

Beograd - Ako se izuzme Crvena zvezda ukupno jedanaest srpskih glavnih trenera i igrača učestvuje u Top 16 fazi Evrolige. Trenutno ubedljivo najviše uspeha ima Miloš Teodosić u dresu moskovskog CSKA, koji u dosadašnjem delu najelitnijeg takmičenja nije doživeo poraz.

Fenerbahče naših Željka Obradovića, Nemanje Bjelice i Bogdana Bogdanovića sa skorom 2-2 ima sasvim solidne šanse da se nađe u četvrtfinalu, što važi i za Galatasaraj Zorana Ercega >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i Vladimira Micova, odnosno Albu Saše Obradovića. Panatinaikos Vladimira Jankovića, koji nije debitovao za seniorsku reprezentaciju Grčke, tako da ima pravo da nastupi za Srbiju, Efes naših Dušana Ivkovića i Nenada Krstića takođe su u krugu ekipa koje mogu da se nadaju prolazu među najboljih osam, dok je u najgorem položaju Unikaha Stefana Markovića, koja kao trenutni lider španske ACB lige ima razočaravajućih 0-4.

Na opšte iznenađenje većine poznavalaca košarke CSKA trenutno deluje kao najozbiljniji kandidat za osvajanje Evrolige. Dimitris Itudis, po dolasku na mesto prvog trenera prošlog leta, odlučio je da ne potroši basnoslovne sume novca na pojačanja, već je postojećem kadru pridodao pojedince željne dokazivanja i sposobne da se uklope u kolektiv (Nando de Kolo, Demetris Nikols, Manučar Markoišvili, Pavel Korobkov). Sarađujući sa Željkom Obradovićem trinaest godina u Panatinaikosu shvatio je, za razliku od Etorea Mesine, njegovog prethodnika na klupi CSKA, da liderima ne treba menjati uloge i navike, već da postojeći kvalitet treba maksimalno iskoristiti u službi kolektiva. Itudis je odmah po dolasku u Moskvu predočio plan Milošu Teodosiću, što je srpskog plejmejkera ubedilo da treba da ostane u CSKA, uprkos tome što je trpeo kritike vodećih ljudi u klubu i što je imao par primamljivih ponuda iz Evrope i NBA. Teo je automatski dobio ulogu apsolutnog lidera, neophodnu slobodu i podršku za samo njemu svojstvenu kreaciju. Itudis ga je oslobodio prenošenja lopte, ali je zato u većini slučajeva prvi pas išao ka njemu posle čega je srpski plej preuzimao odgovornost. Slobodu u igri iskoristio je za povratak samopouzdanja u šutu sa distance, a kao posledica toga došao je niz od četrnaest uzastopnih pobeda u Evroligi. Teodosić je ove sezone nikad bliže jedinom preostalom cilju na klupskom planu, osvajanju Evrolige, zbog čega je prevashodno i ostao u CSKA, ali i u evropskoj košarci. Ako u tome uspe u naredne tri sezone, koliko ga vezuje ugovor sa Moskovljanima, lako bi moglo da se dogodi da po isteku zvanično drugi najbolji igrač u Evropi dođe u Crvenu zvezdu i time ostvari dečačke snove. Teo je trenutno najbolji strelac tima u Evroligi (15,67) i najbolji asistent najelitnijeg takmičenja sa prosekom od 7,89 uspešnih dodavanja na devet mečeva koliko je odigrao zbog povrede stopala.

Svi ostali klubovi u kojima nastupaju naši igrači ili ih sa klupe predvode srpski stručnjaci (Željko Obradović, Dušan Ivković, Saša Obradović) dosta osciliraju u igri u dosadašnjem delu Evrolige. Fenerbahče je u stanju da odigra perfektnu utakmicu u napadu ( dueli sa Barselonom, Olimpijakosom, Milanom), ali je takođe sposoban da podbaci do neprepoznavanja. Iako je ove sezone doveo Samiha Erdena, pritom se Oguš Savaš potpuno oporavio, Željko Obradović i dalje ne može da pronađe adekvatno rešenje na mestu centra, zbog čega često igra sa dve četvorke u centarskoj liniji (Jan Veseli - Nemanja Bjelica). Posledice toga najviše se manifestuju u odbrani, najranjivijem delu Fenerove igre. Previše preuzimanja (visok-nizak) često ostavlja utisak blage haotičnosti u defanzivi. Vrhunski timovi poput Olimpijakosa koji imaju iskusne plejmejkere nalik Vasilisu Spanulisu lako prepoznaju takve situacije i rešavaju ih skoro pa na rutinski način. Fener će gotovo izvesno u četvrtfinalu naići na Real ili Barselonu i ukoliko uspe da izbaci jednog od dva španska giganta proizvešće strahopoštovanje svih rivala na fajnal-foru.

Efes je još uvek u fazi formiranja igre, ali i košarkaškog kadra. Trener Ivković svesno je podmladio tim rešen da šansu pruži mladićima poput Osmana, Korkmaza, Košuta, Ulubaja... Povreda Nenada Krstića poremetila je planove srpskog stručnjaka, s obzirom da je Krle zapravo jedini klasičan centar u ekipi. Ova godina je prelazna za Efes i više od četvrtfinala bilo bi ravno čudu. Galatasaraj bi takođe mogao da ponovi prošlosezonsku uspeh i dođe među osam, pogotovo nakon isteka zabrane od tri utakmice igranja pred domaćom publikom nakon ubistva Marka Ivkovića. Za tako nešto moraće da se finansijski potpuno stabilizuju, dobiju sve utakmice kod kuće i traže brejk na strani. PAO je takođe domaćinska ekipa i po sličnom principu mogao bi da se nađe u poziciji da kroz četvrtfinale krči put do fajnal-fora. Alba je bez pritiska moranja, prolazom u Top 16 ostvarili su primarni cilj, ali su trenutno u odličnoj poziciji sa dve pobede u uvodnom delu takmičenja, dok je Unikaha sa četiri uvodna poraza u preteškoj situaciji.

Srbi pomoćnici

Osim glavnih trenera, u evroligaškim klubovima rade i srpski stručnjaci kao pomoćnici, ali i kondicioni treneri. Željko Obradović je u Fenerbahče doveo Vladimira Andrića, svog kuma, koji ima višegodišnje iskustvo, čak je vodio i KK Zagreb u Evroligi, takođe mesto kondicionog trenera povereno je Bati Zimonjiću, jednom od najboljih stručnjaka u Evropi iz navedene oblasti. Dušan Ivković poverio je mesto pomoćnika Đorđu Adžiću, koji je istu ulogu obavljao u mlađim reprezentativnim selekcijama Srbije, kao i u seniorima 2013. Vodio je srpske basketaše u 3 na 3 do omladinskog svetskog zlata 2012. u Madridu, a jedno vreme bio je skaut Orlando Medžika za Balkan. Saša Obradović u Albi sarađuje sa Milenkom Bogićevićem, dok je za kondiciju, kao i u seniorskoj reprezentaciji Srbije, zadužen Dušan Marković.

Zvezda će se opet žaliti

Nakon što je drugostepena komisija Evrolige umanjila kaznu Crvenoj zvezdi sa prvobitnih 50 na 31.000 evra, zbog okolnosti vezanih za ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu, crveno-beli su rešili da se ponovo žale sledećoj instanci jer odluku ne smatraju pravednom, iako je ona najmanja novčana koju propisuje Evroliga u slučaju sukoba dve protivničke navijačke grupe.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Grčka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.