Skokom do sna: Igra Zvezde u prvoj fazi je moto Evrolige!

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skokom do sna: Igra Zvezde u prvoj fazi je moto Evrolige!

Moto Evrolige u ovoj sezoni, koji su promovisali Dušan Ivković, Željko Obradović, Svetislav Pešić i Ćavi Paskval, „Bez skoka nema slave“, najbolje je primenjen u ekipi Crvene zvezde, barem što se tiče prve faze takmičenja. Tim Dejana Radonjića je u deset utakmica imao najviše skokova (425), ispred Unikahe (393), Žalgirisa (387), Barse (378) i Ivkovićevog Efesa (376), a naročito dobro su iskorišćeni visina i veliki napredak Bobana Marjanovića.

Veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poboljšanje fizičke spreme, koju nije lako održavati s obzirom na predispozicije, omogućilo mu je da igra sa većom minutažom u odnosu na prošlu sezonu, a samim tim i sve većim i boljim doprinosom, što se odrazilo na impozantan učinak.

Prosečno beleži 16.8 poena i ima 10.7 skokova (indeks 24.9), pa je ubedljivo najkorisniji igrač Evrolige (prvi pratilac Meklin iz Albe, indeks 21). Što se minutaže tiče, 11. je po vremenu provedenom na parketu u takmičenju (286 minuta, prošle godine je na 10 mečeva igrao 198 minuta). Po tome je prvi u ekipi, a podsećanja radi, prošle godine su više vremena od njega na terenu bili Šilb, Nelson, Dženkins i Radenović).

Prosek godina

Crvena zvezda je najmlađi evroligaški tim sa prosekom 23.9, slede Cedevita (24.4), Alba (24.8), Efes (25.5) i Fener (25.7).

Iako je prošle sezone često umeo da bude laka meta u odbrani, u ovoj je uspevao da iznenadi protivnike koji su u završnici napada morali da traže alternativna rešenja, što mu je još donelo najavu poziva u reprezentaciju. Kada se ovome dodaju mastorije Vilijamsa i pasovi koji su dizali publiku na noge, Marjanoviću je često preostajala samo egzekucija. Bivši plej Lokomotive je stigao i da obori rekord Evrolige sa 17 asistencija protiv Galate, a neprikosnoven je sa 69 u 10 utakmica (6.9 po meču). Izostala je samo prilika da trku nastavi sa liderom „orlova“ Teodosićem koji jedini ima bolji prosek (8.4), ali je pet mečeva propustio zbog povrede.

Iako je samo forma Dženkinsa bila u velikom padu, ostali „starosedeoci“ su potvrdili kakvo su iskustvo stekli u prošloj sezoni. Mitrović je bljesak u poigravanju sa Noćionijem pred povredu pretvorio u ozbiljan kontinuitet opravdavajući kapitensku ulogu, Lazić je anulirao probleme sa faulovima u žestokoj odbrani, Blažičeva eksplozivnost je i dalje veliko oružje Zvezde naročito u Areni, u šta su se idealno uklopili srebrni „orlovi“ Kalinić i Jović, defanzivni "džoker" koji rasterećuje Vilijamsa.

Dangubić i dalje prolazi kroz navikavanje na evroligaški nivo u uzlaznoj putanji, dok je Tejić imao dobru rolu na gostovanju Galati, ali i dalje „četvorka“ ostaje pod znakom pitanja za pojačavanje. Crveno-beli sigurno nisu očekivali baš ovakav rasplet u grupi bez dodatnog pojačanja u reketu, sa prinudnim pomaganjem Kalinića, a nedostatak se osetio baš u mečevima protiv Olimpijakosa, koji je najozbiljnije pristupio duelima sa Zvezdom, kada su Hanter i Danston odnosili prevagu.

Kada se sve sagleda, Zvezda je primarni cilj ostvarila ulaskom u Top 16 već u osmom kolu, a prevazišla zasluženim drugim mestom, pa joj preostaje da sa navijačima rasterećeno uživa u duelima sa Realom, Makabijem, Panatom, Barsom, Galatom, Žalgirisom i Albom, tražeći svoju šansu za eventualni prolaz dalje.

Ispred Zvezde su po broju pobeda u prvoj fazi CSKA (10), Barsa (9), Real, Fener, Olimpijakos (po 8), Makabi (7). Efes, poput crveno-belih, ima šest trijumfa.

Prošla godina je pokazala šta sve Evroliga donosi – niko nije očekivao da Zvezda u dva susreta glatko pobedi Laboral, a Laboral je u dvomeču nadigrao Makabi, što je crveno-bele koštalo daljeg plasmana. Ispostavilo se da su Španci pobedili narednog prvaka Evrope, kom će i Zvezda gostovati već 8. januara. Prethodno, crveno-beli će posle Radonjićevog niza od 8-0 protiv Španaca imati najteži pirinejski ispit, 2. januara u Areni.

Što se tiče rekorda sezone, u skokovima je bio neprikosnoven Marjanović sa 17 protiv Galatasaraja, kada je u ofanzivi čak osam puta došao do lopte. Tada je Vilijams sa 17 asistencija postavio lestvicu visoko (najbliži pratioci Rodrigez protiv Sasarija i Teodosić protiv Limoža sa po 12), uz činjenicu da je na tom meču samo jednom izgubio loptu.

Statistika:

Lista strelaca: Spanulis, Olimpijakos (175), Anderson, Žalgiris (170), Gaudlok, Fener (169), Marjanović (168)

Ofanzivni skokovi: Marjanović drugi (33, ili 3.3 po meču)

Defanzivni skokovi: Marjanović prvi (74 / 7.4 po meču)

Skokovi: Marjanović prvi sa 74, čak 12 više od Jankunasa iz Žalgirisa

Asistencije: Vilijams 69, Ertel 67, Pargo 54, Dijamantidis 53

Izgubljene lopte: Spanulis 37, Vilijams 34, Dajson 34

Broj poena iz slobodnih bacanja: Spanulis 46 od 63, Meklin (Alba) 45 od 64, Marjanović 40 od 55 za 73 %

Broj pogodaka i šuteva za dva poena: Marjanović lider (64 - 99)

Timska statistika

Skokovi – prvo mesto, 426

Ofanzivni skok – treće mesto (128), ispred su Unikaha (156) i Sasari (136)

Defanzivni skok – prvo mesto (297), Barsa pratilac sa 284, Žalgiris 276

Efikasnost – deveto mesto sa 784 poena, CSKA prvi sa 880

Asistencije – četvrto mesto (192), iza CSKA (224), Reala (220), Barse (194)

Ukradene lopte – 10. mesto (68)

Blokade – 15. Mesto (26)

Pretrpljene blokade – 5. mesto (34), iza Efesa, Bajerna, Reala i Sasarija

Izgubljene lopte – drugo mesto (164), iza Žalgirisa (165)

Procenat šuta za 2 – 10. mesto (51.6 %)

Procenat slobodnih bacanja – 18. mesto (46.5)

Procenat šuta za tri – pretposlednje 23. mesto (30.7)
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Evroliga

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.