Na koga će Zvezda u Evropi? Izbeći Kazahstance, Fradi, Partizane i Albance, premija su Baltik, Irci i „liliputanci“

Izvor: MozzartSport.com, 25.Maj.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na koga će Zvezda u Evropi? Izbeći Kazahstance, Fradi, Partizane i Albance, premija su Baltik, Irci i „liliputanci“

Crveno-beli kao nosioci imaju 51. potencijalnog rivala u prvom kolu kvalifikacija. Neke bi valjalo izbeći, neki su (još) poželjni rivali

Crvena zvezda se posle dve godine vraća u Evropu. Stiglo je zeleno svetlo za licencu, pa je klub sa Marakane pošteđen bruke kao prethodne godine kada mu je bilo zabranjeno da učestvuje u kvalifikacijama za >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ligu šampiona.

Ovoga puta, Crvena zvezda evropsku odiseju kreće od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope gde će biti nosilac. U prvom kolu učestvuje 104 kluba, a Zvezda ima 51 potencijalnog rivala s obzirom da je iz konkurencije izuzet Čukarički jer klubovi iz iste zemlje ne mogu da se sastanu u kvalifikacijama. Od 51 mogućeg rivala, Zvezda u ovom trenutku zna imena njih 42. Ostaje još da se reše neke dileme u Albaniji, Gruziji, Estoniji, Jermeniji, Bosni i Hercegovini, San Marinu i Gibralataru. Uglavnom se čeka na odigravanje finala nacionalnih kupova.

Međutim, velika većina Zvezdinih rivala je poznata. Protivnik sa najvećim koeficijentom na kojeg Zvezda može da naleti u prvom kolu je slovenačko Celje. Slede estonska Flora, mađarski Ferencvaroš, letonski Skonto...

Koeficijenti ne znače i da su to najteži rivali beogradskih crveno-belih. Veći problem su oni koji slede na listi. S obzirom na kvalitet Crvene zvezde i sunovrat našeg fudbala, jasno je da nekadašnjem prvaku Evrope uopšte neće biti lako u prvom kolu. Iz fudbalskih razloga bi valjalo izbeći kazahstanske klubove koji su blistali prošlog leta i napravili niz sjajnih rezultata. Klubovi u ovoj zemlji su u velikoj ekspanziji, dok Zvezda slabi iz godine u godinu. Iz tog razloga bi bilo dobro za Zvezdu da izbegne Ordabaši i Kairat. Iz sličnih raloga, poželjni rivali nisu ni azerbejdžanska Gabala, norveški Od Grenland (sezona u jeku), mađarski Ferencvaroš i MTK. Sveukupno, valjalo bi izbeći i izlete na Kavkaz protiv Azerbejdžanaca i Jermena koji iz godine u godinu postaju sve veći problem za srpske.

Iz nefudbalskih razloga, za Zvezdu ne bi bilo dobro da izvuče albanske klubove Kukeši, Partizani i još jedan klub koji će biti poznat posle finala kupa. Iz istog razloga Zvezdi bi trebalo da iznegne makedonske klubove Škendiju i Renovu zbog političke situacije u regionu.

Po UEFA koeficijentu, najidelaniji rival za Zvezdu bi bio pobednik gibraltarskog kupa u čijem finalu igraju Linkoln i Links. Poželjni rivali su još Santa Hulija i Lustinas (oba Andora), La Fjorita i još jedan predstavnik San Marina koji će tek biti poznat narednog vikenda, zatim Balzan sa Malte...

Crvenoj zvezdi bi odgovaralo i da izvuče nekog od rivala sa zapada ili severa Evrope. To su Vikingur i Runavik sa Farskih ostrva, Glentoran i Glenavon iz Severne irske, Njutaun, Erbus i Bala Taun iz Velsa, Progres iz Luksemburga, Vikinkgur Rejkjavik sa Islanda, Kork i Ju-Es-Di iz Republike Irske.

Moguće je i da Zvezda dobije rivala sa Baltika. Konkurenti iz Letonije su Jelgava, Skonto i Jurmala, zatim Atlantas, Kruoja i Trakai iz Litvanije, te Flora, Klaev i još jedan predstavnik Estonije. Tu su i finski klubovi VPS, SJK i Lahti. Ostatak potencijalnih protivnika čine crnogorska Mladost, moldavski Tiraspolj i još nekoliko klubova koji će narednog vikenda overiti mesto u Evropi.

Svi pobrojani klubovi su i mogući rivali Vojvodine u prvom kolu kvalifikacija, ali Lale za sada još nisu dobile licencu za Evropu, pa se ne zna da li će učestvovati.

MOGUĆI RIVALI CRVENE ZVEZDE U PRVOM KOLU

Celje (Slovenija), Flora, Kalev (Estonija), Ferencvaroš, MTK (Mađarska), Skonto, Jeglava, Jurmala (Letonija), Vikungur, Runavik (Farska Ostrva), Renova, Škendija (Makedonija), Od Grenland (Norveška), Kukeši, Partizan (Albanija), Gabala (Azerbejdžan), Ordabaši, Kairat (Kazahstan), Tiraspolj (Moldavija), Širak, Ulises (Jermenija), Mladost (Crna Gora), Glentoran, Glenavon (Severna Irska), VPS, SJK, Lahti (Finska), Dinamo Batumi (Gruzija), Lusitanos, Sant Hulija (Andora), Vikingur Rejkjavik (Island), Atlantas, Kruoja, Trakai (Litvanija), Kork, Ju-Si-Di (Irska), La Fjorita (San Marino), Erbus, Njutaun, Bala Taun (Vels), Progres (Luksemburg), Balzan (Malta).

Plus još devet klubova koji tek treba da obezbede plasman u prvo kolo kvalifikacija, a po trenutnom stanju favoriti za to su: Sutjeska (Crna Gora), Olimpik (BiH), Tirana (Albanija), Čkinvali (Gruzija), Nome Kalju (Estonija), Mika (Jermenija), Folgore (San Marino), Links (Gibraltar).

U drugom kolu kvalifikacija, Crvena zvezda po UEFA rangu takođe zaslužuje status nosioca, tako da će izbeći favorite poput Kopenhagena, Apolona, Hajduka, Šerifa, Rijeke, Rozenborga, Slovana, Nefčija, Go Ahed Iglsa...

Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope je zakazan za 22. jun. termini za prvo kolo su 2. jul i 9. jul, a za drugo kolo 16. jul i 23. jul.

(Grafika: MOZZART Sport)
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Na koga će Zvezda u Evropi? Izbeći Kazahstance, Partizan i Albance

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2015

Crvena zvezda se posle dve godine vraća u Evropu. Stiglo je zeleno svetlo za licencu, pa je klub sa "Marakane" pošteđen bruke kao prethodne godine kada mu je bilo zabranjeno da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona...Ovoga puta, Crvena zvezda evropsku odiseju kreće od prvog kola kvalifikacija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.