Loša Zvezda slavila u Zadru

Izvor: B92, 06.Okt.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša Zvezda slavila u Zadru

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Zadar 56:49 (11:12, 13:11, 14:12, 18:14), u slaboj predstavi na prvom gostovanju u ABA ligi.

Crveno-beli su izgubili čak 19 lopti u areni "Krešimir Ćosić" i pogodila tek 38% šuta iz igre (18/47), ali je domaćin bio još gori pa je šampion stigao do treće pobede.

Meč je prelomila serija Marka Simonovića od dve trojke sredinom poslednjeg perioda za osam poena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlike (49:41), da bi crveno-beli sa sedam poena sa penala priveli meč kraju, iako ih slobodna bacanja nisu služila tokom duela.

Najefikasniji u novom trijumfu Zvezde bio je Simonović sa 13 poena uz 7 skokova, a dvocifren učinak imao je još samo Luka Mitrović sa 10 poena i 5 uhvaćenih lopti.

Najbolji igrač iz prva dva kola Majk Cirbes je postigao 7 poena uz 6 skokova, dok su po 6 dodali Gal Mekel uz 6 asistencija, Sofoklis Skorcanitis uz 5 skokova, te Branko Lazić koji je izgubio čak 5 lopti.

Zadar je imao samo dvojicu igrača vrednih pomena, Filip Kraljević je predvodio tim sa dabl-dablom od 18 poena (8/17 iz igre) i 10 skokova uz 3 asistencije, a pratio ga je samo Glen Kouzi sa 11 poena, ali je Amerikanac pogodio tek jedan od sedam šuteva za tri.

Zvezda se u sledećem kolu vraća u Pionir i dočekuje slovenačkog debitanta Tajfun, dok Zadar posle drugog vezanog poraza gostuje Budućnosti.

Crveno-beli su nešto slabije otvorili meč, nije bilo koncentracije u napadu, pa je Zadar agresivnom igrom i poenima Kraljevića iz reketa poveo 6:2. Letošnja pojačanja Zvezde Mekel i Skorcanitis smanjuju na 8:6, ali igrači srpskog šampiona nastavljaju da poklanjaju loptu rivalu koji preko Pašalića i Kouzija stiže do dvostruko većeg broja poena od gostiju (12:6). Crveno-beli nisu značajno popravili igru, ali su se domaćini pridružili u greškama, pa crveno-beli uspevaju da smanje na 12:11, na kraju prvog perioda.

Kratka pauza nije sredila stvari u redovima regionalnog šampioni, Zvezda nastavlja da gubi lopte, čak tri je "prodao" Lazić, pa je sredinom druge četvrtine imala više izgubljenih lopti nego koševa (8-6). Uz to, crveno-beli su očajno šutirali slobodna bacanja (2/7), ali je Zadar redovno promašivao pa je imao tek blagu prednost (18:15). Domaćin je promašio svih sedam šuteva za tri poena, što je omogućilo Zvezdi da i pored očajne igre povede u Zadru 21:18, poenima Jovića.

Nije bilo promene do kraja poluvremena, Zvezda je zadržala blagu prednost posle očajne dve četvrtine (24:23). Crveno-beli su šutirali 9/23 iz igre, tek pogodili tek četiri od devet "penala". Gosti su izgubili semda lopti, te dozvolili rivalu osam ofanzivnih skokova, ali je Zadar propustio šansu da to iskoristi promašivši devet šuteva za tri poena (1/10), a pogodivši tek deset od 33 iz igre, te prepustivši osam puta loptu protivnku.

Šta god da su treneri pričali sa igračima na poluvremenu, nije pomoglo da se oni razigraju u nastavku. Meč u Zadru nastavljen je u istom ritmu, prilično težak za gledanje, dok su se timovi mučili da pronađu način da postignu koš. Zvezdin Amerikanac Tompson je nastavio sa serijom projašaja (2/15 šut iz igre računajući i prva dva meča), a Kouzi konačno pogađa trojku za Zadar za izjednačenje 26:26.

Trojka Simonovića za +4 ne pokreće crveno-bele, Lazić nastavlja sa lošom završnicom napada, pa se Zadar zahvaljujući Kouziju i Kraljeviću vraća u egal (33:33). Tri minuta pre kraja perioda crveno-beli konačno uspevaju da vežu dva dobra napada, nakon trojke Lazića, Mekel uspeva da položi, te Zvezda stiže do 38:33, ali Kraljević novim košem održava domaćina u životu (38:35), pred poslednjih deset minuta.

Crveno-beli nisu značajno podigli novo igre, ali su kontrilisali ritam u poslednjem periodu, te poenima Cirbesa i sa dve trojke Simonovića poveli sa maksimalnih 49:41. Nakon tajm-auta Zadrani vežu dva koša i smanjuju zaostatak, pa minut pauze traži i Radonjić. To ne rešava novi loš period crveno-belih, nastavljaju da gube lopte, a Kouzi smanjuje na tri poena razlike (46:49).

Zvezda poenima sa penala održava prednost, ali Kraljević nastavlja sjajnu rolu te održava rezultat u egalu uoči poslednjeg minuta (49:52). Pogodio je Mitrović i naredna dva penala, nakon čega Kuzi promašuje šut za tri poena, ali Jović pravi novu grešku, peti put gubi loptu i pravi peti faul, pa crveno-beli propuštaju šansu da prelome meč.

Međutim, domaćin ne koristi ukazanu šansu, Kouzi se revanširao Joviću, gubi loptu i pravi faul, pa Mekel pogađa nova dva slobodna bacanja i rešava meč za 56:49.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.