Izvor: Politika, 23.Okt.2014, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši Zvezde izgubili od Neptunasa u uzbudljivom finišu

U drugom kolu Evrolige košarkaši Crvene zvezde našili su na „minu“ u Klajpedi, poraženi su od tima koji slovi za autsajdera D grupe. Iako su u prvom poluvremenu gubili čak 15 razlike i dozvolili Litvancima da im ubace čak devet „trojki“, „crveno-beli su“ imali priliku da dobiju utakmicu. Početkom poslednje deonice došli su do egala, iako su pravili veliki broj grešaka, stizali minimalnu razliku, a kapiten Mitrović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 28 sekundi pre kraja promašio bacanje za vođstvo. Kada je na vidiku bio produžetak Vasilius je iz teške situacije na isteku napada o tablu ubacio loptu u koš za istorijsku, prvu pobedu Neptunasa u Evroligi.

Iako su otvorili utakmicu sa 5:0, „crveno-beli“ su pokazali veliku dozu stegnutosti, pritiska, što je rezultiralo sa čak četiri izgubljene lopte koje su protivniku dale vremena da se konsoliduje i uvede  ih „u svoje dvorište“. Taktički su Litvanci dobro postavili utakmicu. Sprečili su da veliki broj lopti dođe u ruke Marjanovića i Zvezdinu tranziciju, a u napadu su dobili poklon, jedinu napadačku opciju koja je morala da im bude oduzeta. Razvukli su odbranu gostiju, brzim protokom lopte stvarali višak i onda je krenula kanonada „trojki“.

Za par minuta su napravili seriju 11-2, Gailijus je ubacio tri „trojke“, po jednu su dodali Zavackas i Mažejka i Zvezdina odbrana je pukla kao paučina. Znatno niži, ali neuporedivo snažniji igrači Neptunasa nisu dozvolili ni jedan lak poen, slali su „crveno-bele“ na liniju bacanja, a koliko je bila agresivna igra našeg tima, najbolje ilustruje podatak da su za osam minuta napravili samo dve lične greške. U pozicionom napadu Zvezdini igrači nisu imali rešenja, a po neki poen uspeli su da „izmisle“ samo Vilijams i Blažič.

Očekivalo se da će „crveno-beli“ podići nivo agresivnosti, ali već početkom druge deonice domaćin je mogao da prelomi utakmicu i izbegne dramatičnu završnicu. Usledile su nove tri „trojke“ domaćina (8 iz 12 pokušaja), Marjanović je i dalje bio izolovan i Neptunas je došao do plus 15 (40:25). Ipak, nešto boljom igrom do velikog odmora Zvezda je uspela da skine pet poena minusa.

Znatno čvršćom odbranom, kako je trebalo igrati od početka, naš tim je počeo da topi prednost Litvanaca, a Neptunas je tek u 27. munutu šutnuo prvo slobodno bacanje. Vilijamsu su se pridružili Blažioč i Lazić i prednost je počela da se topi i Zvezda je konačno došla do svoje igrač. Ipak, završnicu su odigrali veoma loše, kao i početak utakmice i Neptunas je zasluženo došao do pobede.

 Šviturus areana. Gledalaca: 5.400. Sudije: Ankarali (Turska), Matioli (Italija) i Peruha (Španija).

NEPTUNAS: Mažeika 8 (jedna „trojka“), Girdžiunas 7 (1), Nacius, Sinica 6 (2), Dimša 8 (2), Gailius 19 (4), Galdikas 3, Šakur 11, Beliauskas, Zavackas 10 (1), Vasilius 8, Butkevičius 3.

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 23 (4), Rebić, Dangubić 5 (1), Mitrović 6, Lazić 9 (1), Blažič 16 (2), Kalinić 4, Marjanović 11, Tejić, Dženkins 3 (1), Jović 2, Cirbes 2.

M. S.

objavljeno: 23.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.