Svetski grnčari na smotri u Zlakusi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Avg.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski grnčari na smotri u Zlakusi

Ove godine jubilarna 20. Medunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa 2015. trajala je duže nego ranije. U užičko selo Zlakusu, došlo je deset umetnika, tri iz Amerike, četiri iz Turske, jedan iz Egipta i dva umetnika iz Srbije. Svoja dela stvaraju na tradicionalni način, jedinstvenom metodom starom preko 400 godina, i sa jedinstvenim materijalom, onako kako su radili grnčari, odnosno lončari u ovom selu vekovima. Izrađeni predmeti od gline peku se na otvorenoj vatri što je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << jedinstvena tehnika.

Velimir Vukićević, profesor na beogradskom Fakultetu primenjene umetnosti kaže da je ova kolonija je vrlo bitna, najpre zbog razmene iskustava, ali i zbog posebnosti izrade umetničke keramike. Glina koju koriste zlakuški grnčari je izuzetna:

„Ova tehnika je jako zanimljiva, baš zbog toga što se radi sa vrlo specifičnim materijalom, a što se uradi ovde ne može biti urađeno ni od kakvog drugog materijala. Oseća se u izrađenom predmetu glina, zemlja, vatra.“, kaže Vukićević.

Umetnici rade u domaćinstvu Milana Savića čija porodica decenijama izrađuje posuđe od gline, ručno na točku, takozvanom tehnikom slaganja. Ovih dana sa ovom tehnikom upoznao, se i Mohamed Abdel iz Egipta:

„I mi u Egiptu imamo sličnu koloniju, ali ovde sam se prvi put sreo sa ovom tehnikom izrade keramike. Veoma sam uzbuđen što ću saradjivati sa umetnicima širom sveta.“, objašnjava Mohamed.

 Iz Njujorka u Zlakusus došao je Mark Leuthold, jako mu se dopada selo i ambijent u kome stvara.

„Divno je ovde, stavrno divno, video sam kućicu sa vodopadom. Ovde je sve bajkovito. U takvom ambijentu stvaram i radujem se tome.“, podvlači Mark.

 Autor i umetnički direktor Kolonije je akademska slikarka, profesorka umetničke keramike, Sofija Bunardžić. Kaže da je Kolonija je ostvarila svoj cilj, stvaranje spone izmedju tradicionalnog i umetničkog, a grnčarski zanat koji je pre 20 godina bio zamro, je ponovo oživeo:

„Prvobitni cilj kolonije bio je da pomoću umetnosti obnovimo stari zanat. I to je postignuto nakon par godina. A, evo vidite to je sada toliko razvijeno u ovom selu, sve više domaćinstva se opredeljuje da živi od ovog starog zanata, i uspevaju. Ali postignuta je i ona druga strana, gde umetnici treba da zapamte ovu staru tehniku, i napravljen je spoj modernog, umetničkog i tradicionalnog i to sve je izuzetno prihvaćeno u celom svetu. Izložbe izrađenih predmeta sa prethodnih kolonije bile su desetinama zemlja, stigle su i do Japana.“, smatra Sofija

U prethodnih 19 godina u Zlakusi je stvaralo ukupno 310 umetnika iz 28 zemalja, a ovo selo posetilo je i 20 stručnjaka iz ove oblaasti, takođe iz celog sveta. Kolonija je zaslužna što se oko 30 domaćinstva vratilo poslu grnčarstva, posuđe izrađene na tradicionalni način prodaju u celoj Srbiji, ali i o regionu. Poslednjih nekoliko godina i mladi ljudi u Zlakusi počeli su sa izradom posuđa od gline, a dosta se prodaje u Sloveniji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.