Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj zatvorenog bifea tokom mjeseca Ramazana

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković je odlučio da tokom islamskog vjerskog praznika Ramazana zatvori bife u zgradi opštine. Ovaj slučaj pokreće pitanje - kako se vjerski običaji prate u sekularnoj državi, te koliko ovaj primjer odslikava odnos javnih funkcionera prema državnim ustanovama koje su im povjerene.

Sledeća priča tiče se načina obilježavanja vjerskih praznika i sprovođenja vjerskih običaja u sekularnoj državi, ali svakako odslikava i odnos javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << funkcionera prema državnim ustanovama koje su im povjerene.

Nurković: Vi dobro znate da se predsjednik opštine ne bavi pitanjem rada bifea, to radi Sekretarijat za opštu upravu, lice koje je zaduženo za bife. To je procijenio radnik lokalne uprave koji je zadužen za bife, tako da je on procijenio da za vrijeme ramazanskog posta nema potrebe da se koriste usluge i dao je radniku godišnji odmor na njegov zahtjev.

Nurković: On me je upoznao da bife neće raditi jer mnogi ljudi poste, oko 60 odsto, kako su procijenili. Nema ekonomskog interesa. Radnik koji radi u bifeu, i on posti.

Nurković: Naš bife, uopšte nije, faktički nije bife. To je jedna prostorija, uzeo sam podatke, ima šest i po kvadrata. Tu se samo sprema kafa, čaj i sok, i taj konobar raznosi po kancelarijama. Tu se ne pije kao ono u skupštinama, u nekim opštinama gdje imaju klupe, stolice, stolovi.

Nurković: Kada je počeo mjesec posta, nijedan radnik nije došao kod mene da kaže - predsjedniče, ovaj nam je šef ukinuo, nemamo gdje da pijemo kafu, niko mi se nije obratio. Kod nas je mjesto vrlo dobrih, skladnih odnosa, prijateljskih, komšijskih. I neki pravoslavci u mjesecu Ramazanu neće da puše i piju kafu kod nekih postača i obratno. Traje ta harmonija, tako da je ne bi trebalo narušavati tim sitnim stvarima.

Nurković: Nije dobra ta stvar da neko uskraćuje pravo usluga tokom posta ili da gleda ko posti, ili ne posti, bilo koje nacije ili vjere. Još jednom da iskoristim priliku da kažem da kafe bar koji radi pored opštine, na metar od opštine, vršio je usluge tim ljudima koji žele da naruče piće, kafu, sok.

Nurković: Ja, u svakom slučaju, nisam imao namjeru kada je čovjek koji vodi bife kazao da nema računa da radi bife za vrijeme Ramazana, da nema korisnika, mali broj... Ja sam tu odluku njegovu podržao cijeneći da neće ugroziti ničija prava na uslugu, da skuvaju kafu i piju kafu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.