Zbog niske cene goriva Amerikanci masovno kreću na letovanje

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog niske cene goriva Amerikanci masovno kreću na letovanje

Cene goriva u Sjedinjenim Američkim Državama ovog leta biće najniže u poslednjih 13 godina, što ostavlja američkim porodicama više dodatnog novca za putovanja. Tako turistička industrija očekuje u julu i avgustu svoj nov vrhunac.

Hotelski lanci u SAD nadaju se rekordnom broju rezervacija jer je zbog niskih cena goriva u zimskom periodu Amerikancima ostalo više novca koji će, kako izgleda, trošiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i na letovanje. Rast na tržištu rada takođe povoljno utiče na turizam. Više od 2,4 miliona radnih mesta otvoreno je od maja prošle godine do kraja aprila ove godine

Preliminarni podaci pokazuju da rezervacije hotela za kraj maja, početak turističke sezone u SAD, već pokazuju da će letos putovati rekordan broj tamošnjih turista. Agencije za iznajmljivanje automobila imaju 44 odsto više rezervacija nego u isto vreme prošle godine.

Američko udruženje vozača AAA koje ima i najveću domaću turističku agenciju, predvidja da će 38 miliona stanovnika SAD letos putovati što je najveći broj od 2005. godine. Kako navode, ovog leta na odmor kreće 700.000 građana više nego prošle godine, što je povećanje za 1,9 odsto.

Oko 89 odsto putnika odlučilo se za putovanje automobilom što je najviše od 2000. godine. Očekuje se da će prosečna cena galona benzina u julu iznositi 2,24 dolara (0,52 evra litar), dok će u avgustu benzin koštati 2,22 dolata po litru. Prilagođeno inflaciji, to će biti najniže cene benzina u SAD od 2003. godine.

Avio-kompanije dodale su nove letove i koristiće veće avione u letnjim mesecima kako bi uslužile rekordan broj putnika od 2008. godine. Veliki redovi ispred šaltera za čekiranje obeležili su prolećnu turističku sezonu, a očekuju se još duži narednih meseci, kada je u SAD planirano oko 2,5 miliona putnika dnevno.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.