Zašto cene goriva ne padaju kod nas kao u EU?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto cene goriva ne padaju kod nas kao u EU?

Vozači se već dugo žale da kod nas cene goriva ne prate pad vrednosti sirove nafte i da su cene na našim pumpama znatno iznad cena u mnogim razvijenim državama.

Upoređivanjem cena u Srbiji sa cenama u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji vidi se da te tvrdnje nisu bez osnova. Po cenama pojedinih derivata naša zemlja je već prestigla Evropski prosek. Da je članica Evropske unije, Srbija bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na desetom mestu po ceni Evrodizela.

Litar ovog goriva u Austriji košta oko 120 dinara. U Francuskoj, Španiji, Češkoj i Mađarskoj oko 129 dinara. Cena tog derivata u Srbiji se kreće od 140,40 do 145 dinara, dok je prosečna cena u Evropskoj uniji 137 dinara. U zemljama bivše Jugoslavije Evro dizel je najskuplji u Srbiji, a zatim Sloveniji, pa Hrvatskoj. Najjeftiniji dizel toči se na pumpama u Makedoniji. Litar u toj zemlji košta samo 95 dinara.

Srećom po vlasnike vozila koja koriste benzin ovaj derivat košta manje kod nas nego u većini Evropskih zemalja. Prosečna cena litra benzina u Evropskoj uniji je 153 dinara. Cenom od 139,50 dinara Srbija bi, da je članica unije, bila na 21 mestu po ceni ovog derivata.

Da kod nas cene goriva daleko manje prate pad vrednosti sirove nafte nego u ostalim evropskim zemljama, najbolje se vidi po tome što je sada Srbija među zemljama sa skupljim derivatima, a samo do pre godinu i po dana bila je u grupi zemalja sa jeftinijim gorivom. Po ceni dizela bismo, 2014. godine, bili na 22. mestu da smo članica Evropske unije, a ove godine na 10. ili čak na osmom mestu, ako se u obzir uzmu i cene goriva na pumpama duž autoputa.

Ovo jasno pokazuje da je pojeftinjenje sirove nafte iskorišćeno za povećanje akciza i ostalih nameta koji pune budžet. Litar goriva je u Srbiji u proseku opterećen sa čak 75 dinara raznih državnih nameta što je oko 55% cene koju plaćamo na pumpi.

Ono što najviše brine je pitanje: šta će se desiti ako cene sirove nafte počnu da rastu. Država zbog deficita budžeta teško može da se odrekne velikog prihoda koji dobija od prodaje naftnih derivata, pa je malo verovatno da će smanjiti akcize. Vozačima ostaje jedino da se nadaju da će cene sirove nafte još dugo ostati niske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.