Izvor: Danas, 14.Jun.2016, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri meseca gorivo poskupelo pet puta

Beograd - Vozači u Srbiji i dalje gorivo plaćaju skuplje nego u zemljama regiona a razlog za to su uglavnom visoke akcize koje utiču na formiranje maloprodajnih cena.

Trenutna cena benzina marke BMB 95 na pumpama u Srbiji iznosi 132,62 dinara po litru a dizela 136,83 dinara. U pojedinim zemljama poput Bosne i Hercegovine i Makedonije ta cena je znatno niža zbog toga što su državna zahvatanja manja nego u Srbiji. Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Srbije, kaže za Danas da je skok cena na međunarodnom tržištu nafte doprineo i rastu maloprodajnih cena u Srbiji i svim zemljama u okruženju.

- Cena sirove nafte je i u proteklih sedam dana imala trend rasta. Tako je nafta tipa "brent" u ponedeljak prešla psihološku granicu od 50 dolara za barel, a juče je dostizala vrednosti i do 52,24 dolara. Od 20. januara kada je cena nafte dostigla višegodišnji minimum, pala je ispod 28 dolara za barel, do danas, zabeležen je skok cene od 85 odsto. Cene goriva su zapravo nastavile da padaju još oko mesec i po dana posle 20. januara, kada je počela da raste cena sirove nafte i dosad su u maloprodaji povećane za oko osam odsto, a dizela za oko devet odsto, dok je u istom periodu cena TNG autogasa pala za tri odsto - navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima s obzirom da su slična kretanja zabeležena i u zemljama u okruženju, kada se uporede cene izražene u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka, i dalje je cena benzina u Srbiji nešto ispod regionalnog proseka, kao i cena TNG autogasa, dok je prosečna cena dizela među najvišima.

- Ovakav status prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina. Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i PDV-a je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri - kaže Mićović.

Od 2. marta gorivo u Srbiji je poskupelo pet puta. U martu je BMB 95 koštao 123,29 dinara po litru a dizel 125,11. Cena se ponovo promenila već 6. aprila kada je cena BMB 95 dostigla cenu od 128,6 dinara po litru a dizela 130,91 dinara po litru. Već 4. maja BMB 95 je poskupeo i njegova cena je iznosila 129,74 a dizela 132,35 dinara po litru. Četvrto i pretposlednje poskupljene dosad, nastupilo je 1. juna kada je BMB 95 dostigao cenu od 131,61 dinar po litru a evrodizel 135,71 dinar po litru.

Cene benzina BMB 95 u regionu:

Cene dizela u regionu:

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.