Svi spuštaju cenu goriva, da li će i Srbija?

Izvor: B92, 21.Jun.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi spuštaju cenu goriva, da li će i Srbija?

Cene nafte pale su na najniži nivo ove godine. Uzrok oporavak proizvodnje u Libiji i veća količinama goriva u tankerima.

Da li to znači pad cena i u Srbiji?

Svetska cena nafte je u padu, uprkos dogovoru zamalja članica OPEK-a i Rusije da se smanji proizvodnja. Na taj način želeli su da podignu cenu barela crnog zlata iznad 50 dolara po barelu.

“Vi znate da postoji metodologija po kojoj naftne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije obračunavaju svoju cenu goriva, uzimajući u obzir da je, koliko se sećam današnja cena sirove nafte nešto ispod 46 dolara po barelu, ja očekujem u narednih nekoliko dana određenu korekciju cene goriva u interesu građana”, kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

Odavno je jasno da nafta nije samo trgovački artikal, već i oružje, jer od njene cene zavisi ekonomski opstanak nekih država. Zbog toga se mnogi trude da utiču na cenu nafte.

“Očigledno je da to što mnoge zemlje, a prednjači među njima Amerika, nisu smanjile proizvodnju crnog zlata, već čak i povećavaju svoju proizvodnju, i to ne samo iz običnih naftnih bušotina, nego i nafte iz škriljaca”, kaže Jelica Putniković, iz Magazina Balkan.

Ipak, običnog čoveka najviše interesuje kako će se svetska kretanja cene nafte odraziti na njihov džep, odnosno cenu goriva na pumpama. Iako u Srbiji cenu naftnih derivata ne utiče država, već to rade isključivo kompanije, država ima svoj interes kroz akcize i takse. Ako se bolje pogleda tabela, videćete da više od polovine maloprodajne cene benzina i dizela odlazi upravo na to, akcize i takse. Kada se uporede cene goriva u regionu vidi se da je Srbija negde u sredini.

“ Očigledno je da građani mogu da plate ovu cenu, a da naftaši ne žele da smanje svoju zaradu, oni stalno najavljuju da će pojeftiniti, ali ono što je zaista realno je da kad god nafta u svetu poskupi oni brže bolje povećaju cene, a čim nafta pojeftini, najavljuju pojeftinjenje i ono je uglavnom u nekom procentu manje”.

Da li će doći do pojeftinjenja goriva na pumpama, kako je najavio ministar Antić na početku priloga, pokazaće dani pred nama. Stručnjaci najavljuju dalji pad cene nafte na svetskom tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.