RAT NAFTOM: Padom cene Zapad želi da dovede Rusiju do bankrota

Izvor: Kurir, 23.Okt.2014, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT NAFTOM: Padom cene Zapad želi da dovede Rusiju do bankrota

SAD su pre 30 godina oborile cene energenata da unište SSSR, sad to isto rade Ruskoj Federaciji, tvrdi Patrušev

BERLIN - Ako na svetu postoji strateška sirovina, onda je to nafta. Veliki pad cena ovog energenta najviše pogađa Rusiju, pa su sve češće teorije da zapadne države obaraju vrednost goriva kako bi zvaničnu Moskvu doterale do bankrota, piše Dojče vele.

Rusija 45 odsto svog budžeta finansira prihodima od izvoza energije. Pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je cena gasa povezana sa cenom nafte - Rusiji je potrebna vrednost od oko 100 dolara po barelu da bi izbalansirala svoj budžet.

Prihodi

- Ruski budžet nije dovoljno finansiran i ozbiljno je ugrožen uzmu li se u obzir i sankcije Zapada, kao i stagnacija privrede u toj zemlji. Uticaj niske cene nafte za Rusiju je znatno bolniji od sankcija Zapada - smatra Stefan Majster, analitičar Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP).

- Sjedinjene Američke Države su pre tri decenije izazvale pad cena nafte kako bi Sovjetski Savez dovele do bankrota. Neprijateljska politika SAD je nastavljena, ali sad ciljaju Rusku Federaciju jer je to jedina zemlja koja nuklearnim oružjem može da im parira - rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Dogovor dve zemlje

Na tom tragu je i izveštaj ruskog Instituta za strateške studije RIP u kom je zaključeno da je trenutni pad cena nafte plod sporazuma između SAD i Saudijske Arabije.

Hodorkovski

SANKCIJE NE RUŠE PUTINA

Nema tih sankcija kojima Zapad može da sruši Vladimira Putina, poručio je Mihail Hodorkovski, nekadašnji ruski oligarh, u intervjuu za hrvatski Globus. Nekadašnji milijarder, najpoznatiji ruski politički zatvorenik i žestok protivnik Kremlja rekao je da Rusija polako klizi u diktaturu i da on očekuje da će se uskoro protiv prvog čoveka te zemlje pobuniti srednja klasa.
Pogledaj vesti o: Cena goriva,   Moskva

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.