Nema nižih cena goriva, evo zašto

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema nižih cena goriva, evo zašto

Sirova nafta pojeftinila je 17 odsto, ali je kurs dolara povećan za 11 procenata, pa se naftašima „nije dalo” da snize cene gorivu.

Podatak da je cena sirove nafte u poslednja tri meseca pala za čak 17 odsto, naftašima u Srbiji nije izgleda bio dovoljan razlog da snize cene goriva na pumpama. Hteli su oni, ali kao po pravilu, nije im se dalo.

Baš kada je crno zlato pojeftinilo sa 104 na 86 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za barel (bure od 160 litara), kurs dolara je povećan 11 odsto, što je u velikoj meri umanjilo mogućnost da gorivo na pumpama pojeftini, piše Politika.

Upitani, šta je razlog da cene goriva ne padaju uprkos ovako niskoj ceni sirove nafte, u NIS-u kažu, da na cenu goriva utiče kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu, akcize i kurs dinara, na koje kompanija nema uticaja, dok se u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji formiraju slobodno. "NIS je u poslednja tri meseca četiri puta snizio cene benzina na pumpama i to BMB 95 i dizela, dok je cena plina (TNG-a) snižena čak 11 puta. Za poljoprivrednike je takođe primenjeno specijalno sniženje gasnog ulja u toku cele poljoprivredne sezone", ističu u ovoj naftnoj kompaniji

"Gorivo može da pojeftini u nekom narednom periodu pod uslovom da cena sirove nafte nastavi da pada, ali i da se stabilizuju kurs dolara i evra, jer se nafta kupuje u dolarima", kaže Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, dodajući da je cena nafte na početku godine bila 104, a sada je 86 dolara za barel.

U ovoj situaciji kada se kurs svakodnevno menja, a pri tom trgovci u Srbiji imaju obavezu da od 15. oktobra plaćaju državi na ime obaveznih rezervi po 2,6 dinara za svaki litar goriva, teško da će se u maloprodaji naći računica da gorivo pojeftini. I ovaj novi namet od 2,6 dinara kompanije su uzele kao svoj trošak, pa benzin i dizel zbog toga nisu poskupeli. Da jeste, gorivo bi na pumpama bilo skuplje za tri dinara, kaže Mićović.

Realno je očekivati, da će uz najavljeno povećanje akcize od 1. januara na dizel i benzin, gorivo u Srbiji biti među najskupljim u regionu, prvenstveno zahvaljujući najvećim zahvatanjima države u ceni derivata. Državi sada za svaki litar benzina pripada 50, a od dizela 46 dinara, plus PDV.

Mićović kaže, da je razlog visokih cena goriva i to što u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijena konkurencija među veletrgovcima zbog čega se 90 odsto trgovaca i dalje snabdeva iz rafinerije u Pančevu.

Na konstataciju da je tržište otvoreno i da prometnici mogu da biraju gde će da kupuju gorivo, te da im NIS nije jedina adresa, Mićović kaže, da je to tačno, ali se u tom slučaju troškovi transporta povećavaju.

Realno je očekivati da će se do kraja ove godine, zahvaljujući pre svega redovnim kontrolama tržišne inspekciji, rešiti pitanje onih koji budu mogli da prodaju gorivo na veliko, kaže on i dodaje da će od sadašnjih 160 licenciranih trgovaca za veleprodaju, mnogi ostati bez dozvole.

Mićović kaže da je s ovom cenom goriva u proseku od oko 1,3 evra Srbija u sredini liste zemalja u regionu.

„Lukoil Srbija” je, kažu, u poslednja tri meseca tri puta snižavala cene goriva, u proseku svaki put za po dinar po litru.

Boban Atanacković, predsednik Nadzornog odbora „Nafte a. d.”, kaže, da je niža cena sirove nafte morala da se odrazi na maloprodajnu cenu goriva. Konkurencija među maloprodajom je već dovoljno velika da bi cene morale biti šarolike. Međutim, naftaši se u Srbiji ponašaju kao da su cene i dalje dirigovane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.