Nafta stabilno raste, gorivo sve skuplje

Izvor: B92, 19.Okt.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta stabilno raste, gorivo sve skuplje

Njujork/London -- Cene naftnih fjučersa porasle su zbog većih izgleda za smanjenje zaliha u SAD, što ide u prilog mišljenju da prezasićenost tržišta naftom polako jenjava.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru trgovana je na nivou od 50,76 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, što je rast od 47 centi, dok je severnomorska sirova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nafta "brent" za isporuku u decembru ugovarana po ceni od 52,16 dolara za barel, ili za 48 centi više nego juče, na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, prenosi portal Market voč.

Američke zalihe nafte su verovatno pale za 3,8 miliona barela u nedelji zaključno sa 14. oktobrom, navodi se u procenama Američkog instituta za naftu (EIA), koji takođe predviđa pad zaliha destilata od 2,3 miliona barela, ali i rast zaliha benzina od 900.000 barela.

Na jačanje cena nafte je, takođe, uticao slabiji dolar, što čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Cene nafte su već više od dve godine pod pritiskom, jer ponuda konstantno premašuje tražnju. Ipak, cene su ojačale za oko osam odsto otkako je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) krajem septembra postigla dogovor o smanjenju proizvodnje za čak 700.000 barela dnevno.

Investitori očekuju sastanak naftnog kartela sledećeg meseca na kom će biti razradjeni detalji za sprovodjenje sporazuma.

Odbor OPEK-a će se prethodno sastati krajem ovog meseca kako bi pokušao da reši razlike u stavovima svojih članica u pogledu proizvodnih kvota po zemaljama pojedinačno.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nagovještaj pada zaliha u SAD podigao cijene nafte

Izvor: Capital.ba, 19.Okt.2016

NJUJORK/LONDON, Cijene naftnih fjučersa porasle su danas u Aziji zbog većih izgleda za smanjenje zaliha u SAD, što ide u prilog mišljenju da prezasićenost globalnog tržišta naftom postepeno jenjava, iako slabim tempom. Američka “laka” nafta WTI za isporuke u novembru trgovana je danas na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.