Na Dunavu zaplenjeno 40 tona krijumčarene nafte

Izvor: RTS, 27.Jul.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Dunavu zaplenjeno 40 tona krijumčarene nafte

Država je sveobuhvatnom kontrolom, obeležavanjem goriva, dovela u red pumpe i znatno poboljšala kvalitet derivata. Međutim, zbog nižih cena i dalje se švercuje derivatima u pograničnim mestima sa Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Znatno je povećan uvoz baznih ulja jer ga trgovci na crno mešaju sa dizelom. Ne jenjava ni krijumčarenje nafte Dunavom.
Specijalne carinske ekipe za suzbijanje krijumčarenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od početka godine na Dunavu zaplenile su oko 40 tona nafte, što je dvostruko više nego u istom periodu lane. Krijumčari su najčešće, kažu, dobro verzirane brodske posade. Primera je mnogo.

Šef Odseka za kontrolu vodenih puteva Uprave carina Predrag Đurović kaže da su tako, na primer, krijumčari prijavili određenu količinu, međutim, kada je obavljen detaljniji pregled, ustanovljeno je da je došlo do nekih prepravki na mernim sondama i da se pojavilo 7.300 litara goriva viška.
"Ima tu dosta primera kako skrivene nafte tako i viška pogonskog goriva. Posade imaju načina da neki višak koji naprave tokom svog putovanja prodaju i da ne prijave kompaniji za koju rade, a imaju način da naftu kupuju i namenski – znači prodaju jer postoji razlika u ceni", objašnjava Đurović.
Krijumčari prate kretanja nafte na svetskom tržištu kako bi imali veći profit, pa su uz stalne uvedene i vanredne akcije kontrole.
U carinskom odeljenju za suzbijanje krijumčarenja goriva kažu da najviše nelegalnog goriva zaplene tokom noći. Kažu da gorivo švercuju i domaći i strani brodovi i to isključivo evrodizel, koji je na našim pumpama i najskuplji derivat.
I tržišni inspektori pojačavaju kontrolu jer trgovci na crno dizel mešaju sa poljoprivrednim gorivom i direktno dostavljaju na adrese potrošača. Od početka godine uvezeno je čak 32.000 tona tog neakciznog derivata, što je za trećinu više od godišnje potrošnje Srbije. Kako bi sprečili takve mešetare, u Udruženju naftnih kompanija traže da država uvede akcizu i na bazna ulja.
"Mi smo to uspeli da uradimo u Srbiji kada je uvedena akciza na lož-ulje, kada je uvedena akciza na biodizel, oni su automatski prestali da se koriste u tu svrhu namešavanja neakciznih komponenti", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.
Ističe da ukoliko bi se uvela akciza i na bazna ulja, tog momenta ono bi se koristilo isključivo za industrijsku proizvodnju maziva, a proizvođačima bi mogla da se omogući refrakcija cele akcize.
Po cenama benzina, Srbija prati regionalni prosek, ali je po ceni evrodizela među najskupljima u okruženju.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.