NOVO POSKUPLJENJE GORIVA, i to za šest dinara!

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVO POSKUPLJENJE GORIVA, i to za šest dinara!

Cena tečnog naftnog gasa (TBG) popularnog auto-plina, poslednjih nekoliko dana uzletela je za pet do šest dinara po litru. Tako se u ponedeljak TNG točio od 71,50 do 75,90 dinara po litru.

Ako je za utehu vozačima koji koriste ovo gorivo za pogon svojih automobila, ne radi se o nestašici ili nekom drugom poremećaju na tržištu zbog čega je cena krenula naviše, već o takozvanom "sezonskom uticaju".

- Uvek u toku zimskih meseci, zbog drugačijeg odnosa smeše propana >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i butana, cena TNG dobije malu korekciju naviše - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Tako je i sada i cena je korigovana, mada još radimo analizu, za oko 0,5 odsto.

Od srpskih vozača u regionu TNG plaćaju skuplje samo u Mađarskoj. Približno ista cena je u Crnoj Gori, ali je zato u BiH cena oko 0,42 evra za litar. Razlog za to što je TNG skuplji u Srbiji nego u većini zemalja regiona, prema analizi Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), u najvećim je državnim zahvatanjima (akciza, porez) koja u Srbiji dostižu 50,71 odsto od cene.

U Mađarskoj su državna zahvatanja 38,8 odsto, u Crnoj Gori 36,97 odsto, Hrvatskoj 21,55 a u BiH 14,57 odsto. Tako je državna kasa u Srbiji, na svakih 1.000 litara prodatog TNG bogatija za neverovatnih 289 evra, u Hrvatskoj za 103, a u BiH država od vozača uzima samo 42 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje Novosti)


Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski vozači plaćaju najviše, a cene još skaču

Izvor: B92, 29.Nov.2016

Beograd -- Cena tečnog naftnog gasa popularnog auto-plina, poslednjih nekoliko dana uzletela je za pet do šest dinara po litru...Tako se u ponedeljak TNG točio od 71,50 do 75,90 dinara po litru, pišu Večernje novosti...Ako je za utehu vozačima koji koriste ovo gorivo za pogon svojih automobila,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.