Jeftino gorivo povuklo cene na dole

Izvor: B92, 07.Feb.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftino gorivo povuklo cene na dole

Ljubljana -- Potrošačke cene u Sloveniji pale su u januaru 0,5 odsto na godišnjem nivou, dok je na mesečnom nivou deflacija iznosila 1,4 procenta.

Pad potrošačkih cena u Sloveniji je prvenstveno zbog snažnog pada cena goriva i zbog zimskih rasprodaja, saopštio je slovenački zavod za statistiku.

Pad cena tečnih goriva od 19,2 odsto, i cena drugih goriva i maziva za 10,2 procenta doprineli su godišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deflaciji sa 0,7 procentnih poena, izveštava slovenačka novinska agencija STA.

Ostali vodeći faktori koji su doprineli deflaciji obuhvataju jeftinije paket aranžmane za odmor, kao i niže cene avio-karata, polovnih automobila i gasa.

S druge strane, skuplje telekomunikacione usluge pogurale su godišnju stopu za 0,2 procenta boda naviše, a cene voća i električne energije su sa svoje gurale rast za 0,1 procentni poen.

Na mesečnom nivou, dvocifreni pad cena obuće i odeće u januaru, kao rezultat zimskih rasprodaja, doprineo je deflaciji sa celim jednim procentnim poenom, a pojeftinenje goriva sa još 0,4 boda, navodi slovenačka agencija.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cena, koji je merilo EU, inflacija u Sloveniji je u januaru na godišnjem nivou iznosila minus 0,8 procenata, a na mesečnom nivou minus 1,3 odsto.

Nastavak deflacije, sada već dobre dve godine, ne predstavlja iznenađenje, ocenjuje STA i podseća da su poslednje prognoze EU nagovestile da će Slovenija biti jedna od tri zemlje članice unije, koje će beležiti pad potrošačkih cena tokom 2016. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.