Hinić: Akcize na gorivo neće imati značajan efekat na druge cene

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hinić: Akcize na gorivo neće imati značajan efekat na druge cene

Narodna banka Srbije (NBS) ne očekuje da će nove acize na gorivo imati značajan efekat na ostale cene, izjavio je danas generalni direktor Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić.

On je, na predstavljanju izveštaja o inflaciji za novembar, precizirao da bi povećanje akciza na gorivo do dva dinara trebalo bi da ima direktan efekat na inflaciju od 0,07 procentnih poena i da usled rasta koji je manji od jedan procentni poen, u NBS ne očekuju da će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << to značajno uticati na ostale cene, s obzirom na pad cena naftnih derivata.

Hinić je rekao da je projekcija centralne banke da će se medjugodišnja inflacija do kraja sledeće godine kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, nakon čega očekuje njeno postepeno približavanje cilju od četiri odsto.

"Na osnovu novih informacija i analiza naša projekcija inflacije je sada nešto niža, pre svega zbog sporijeg rasta cena primarnih proizvoda od prethodno očekivane", rekao je on.

Hinić je istakao da je istovremeno NBS povećala projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu ni narednu godinu za po 0,3 procentna poena u odnosu na avgustovsku projekciju, zbog bržeg rasta investicija od očekivanog.

"Očekujemo da će BDP ove godine zabeležiti rast od 0,8 odsto, koji će u 2016. godinu ubrzati 1,8 odsto", rekao je generalni direktor Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku.

Hinić je precizirao da bi rast ekonomske aktivnosti u 2016. godini trebalo da bude vodjen investicijama u razmenjljive sektore, ističući da je pozitivno i to što su investicije ovaj put više diversifikovane, za razliku od investicionog ciklusa u 2011. i 2012. godini koji je bio koncentrisan samo na dve grane - naftni i automobilsku industriju.

Preme njegovim rečima, naredne godine će i porast potrošnje domaćinstava doprineti ukupnom privrednom rastu i procena centralne banke je da bi povećanja potrošnje domaćinstava u 2016. trebalo da iznosi 0,1 procentnih poena.

"Posle četiri godine pozitivan doprinos očekujemo i po osnovu opravka potrošnje domaćinstava. Ukoliko posmatramo našu procenu rasta BDP za narednu godinu koja je na novo od 1,8 odsto, doprinos rasta potrošnje od 0,1 nije dominantan, ali je dobar indikator o budućim kretanjima", rekao je Hinić.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.