Gorivo, ulje i voće plaćamo najskuplje u regionu

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo, ulje i voće plaćamo najskuplje u regionu

Dok cene nafte, mleka, mesa i drugih proizvoda neophodnih za svakodnevni život građana dostižu rekordan pad na svetskom tržištu, Srbija je kao izolovano ostrvo koje talas svetskih trendova, bar kad su cene u pitanju, nikako da dostigne.

Cene nafte na azijskom tržištu dostigle su najniži nivo za šest i po godina, približavajući se psihološkoj granici od 40 dolara za barel, nakon iznenađujućeg rasta američkih zaliha. Rekordan pad cena nafte uticao je i na pad cena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << goriva u celom svetu, pa i u Srbiji.

Međutim, za razliku od drugih zemlja, u kojima je gorivo u poslednjih godinu dana pojeftinilo i do 15,3 procenta kao u Makedoniji ili u Turskoj za 11,8 odsto, u Srbiji je njegova cena niža za svega 4,4 odsto, što je najmanji pad u odnosu na druge zemlje Evrope.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je da je gorivo u Makedoniji jeftinije zato što su državni nameti niži. "Državno zahvatanje je ono što određuje krajnju cenu goriva. Makedonija i Bosna i Hercegovina imaju najmanje zahvatanje države i zato je gorivo tamo jeftinije", tvrdi Mićović.

Drugi rekord za godinu dana Srbija je oborila po poskupljenju ulja, čija je cena za 13,1 odsto viša u odnosu na jul prošle godine. Gori smo čak i od Turske, u kojoj su, osim goriva, za godinu dana sve cene skočile za osam do 30 odsto, a ulje za 12,9 procenata. U ostalim zemalja ulje je poskupelo za najviše dva procenta, dok je u velikom broju njih pojeftinilo i do tri odsto, a najviše u Bugarskoj za 3,9 procenata.

Sa treće strane, sa povećanjem struje za 12 odsto od 1. avgusta Srbija će, uz Bugarsku (povećanje 10,1 odsto) i Tursku (8,8 odsto), biti zemlja u kojoj je cena ovog energenta najviše porasla u Evropi. I po ceni mleka smo mimo drugih zemalja. Dok one padaju u većini zemalja, kod nas su porasle za 1,1 odsto. U odnosu na jul prošle godine cena mesa u Srbiji je niža za 5,5 odsto, dok je ova namirnica u Rumuniji pojeftinila za čak 10,2 odsto. Cena mesa najviše je porasla u Turskoj.

Poređenje:

U Srbiji je prosečna plata 377 evra, u Makedoniji 350, u BiH 423, Crnoj Gori 470, u Hrvatskoj 700 evra, a u Sloveniji 1.000 evra.

Hrvati, Makedonci i Srbi daju pet evra za kilogram svinjskog mesa, a Crnogorci četiri, dok je cena hleba slična.

U Srbiji i u Makedoniji mleko košta 80 centi, a u Hrvatskoj i Crnoj Gori 50 centi.

Potrošačka korpa u junu ove godine u Srbiji je iznosila 67.065 dinara.

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u julu je bila 804,6 evra i od te sume na hranu i bezalkoholna pića je išlo 252,9 evra, a na neprehrambene proizvode i usluge 353,2 evra.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.