Cene goriva zavise od kretanja na svetskom tržištu

Izvor: Kamatica.com, 22.Jun.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene goriva zavise od kretanja na svetskom tržištu

Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od kretanja u toj oblasti na svetskom tržištu, ocenili su danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i predsednik Nadzornog odbora AD "Nafta" Nebojša Atanacković.

Mićović je, na TV Pink, rekao da postoji nekoliko elemenata na osnovu kojih se formiraju maloprodajne cene, na koje Srbija, ni prometnici u zemlji, kao ni sve države u regionu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << ne mogu da utiču.

Jaka i ozbiljna tržišna konkurencija mogla bi da zaštiti potrošače i to je ono što može država da uradi, da "dovede rivale u ravnopravan položaj", ocenio je Mićović.

On smatra da je država učinila veliku stvar time što je uspela da dobar deo derivata iz nelegalnih, preseli u legalne tokove.

Na primedbu novinara da je gorivo u Srbiji u protekla dva meseca poskupelo u proseku za pet dinara po litru, Mićović je podsetio da je sedam dinara jevtinije nego pre godinu dana.

Atanacković je u istoj emisiji rekao da Srbija nema dovoljno tržište i da zavisi u velikoj meri od toga koje će cene NIS propisati.

Komentarišući kretanja na svetskom tržištu, Atanacković je istakao da cena ne bi trebalo da se povećava.

"Interes proizvođača i prometnika da naprave veću cenu, a onda sama cena u maloprodajnim objektima zavisi u velikoj meri od konkurencije", dodao je Atanacković.

U Srbiji je ove nedelje zabeležen rast prosečne maloprodajne cene benzina za 90 para po litru, dok su cene dizela i TNG-autogasa gotovo nepromenjene u odnosu na prošlu sedmicu, saopštilo je 17. juna Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

U većini zemlja regiona u poslednjih sedam dana došlo je do manjeg skoka maloprodajnih cena goriva, zbog promene berzanskih kotacija benzina i dizela, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kamatica.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.