Vikiliksova Tamna materija: CIA špijunira kroz jabuke

Izvor: B92, 23.Mar.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliksova "Tamna materija": CIA špijunira kroz "jabuke"

Vikiliks i osnivač ovog sajta Džulijan Asanž objavili su "Tamnu materiju", najnovija dokumenta iz serijala "Vault 7".

Ta dokumenta pokazuju kako je CIA birala Eplove najpopularnije uređaje kako bi špijunirala njihove korisnike.

U najnovijoj seriji dokumenata otkriveno je kako je CIA targetirala proizvode kompanije Epl, infiltrirala se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njih svojim malverom i koristila ih za praćenje i prisluškivanje obaveštajno interesantnih osoba, objavila je Raša tudej.

Navodi se da su projekti CIA kojima se bavi najnoviji serijal fajlova Vikiliksa razvijeni su u okviru EDB (Embedded Development Branch), ogranka CIA, a napadaju "Eplov" firmver - što znači da su "infekcije" uvek prisutne, bez obzira na napore da se uklone.

Kako piše RT, čak i kada reinstalirate operativni sistem, malver CIA ostaje u vašem "ajfonu".

AFP navodi da dokumenta pokazuju da je CIA 2012. godine razvila alatku "sonic screwdriver" koja može da preuzme kontrolu nad procesom pokretanja sistema Eplovog kompjutera, koji je zaštićen lozinkom, sa perifernog uređaja, poput adaptera i USB-a.

Time oni mogu da ubace grešku, koja se ne može detektovati, duboko u firmver, koji predstavlja računarski program ugrađen u hardver, a ona se ne može izbrisati čak ni ako se kompjuter refomratira.

Vikiliks je ranije ovog meseca objavio oko 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su deo ogromne količine podataka koji su procurili iz CIA, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obaveštajnih podataka.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Apple

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tamna materija: Vikiliks objavio nove dokumente, otkriveno kako je CIA prisluškivala preko Epl proizvoda

Izvor: BKTV News, 23.Mar.2017

Vikiliks je objavio nova dokumenta vezana za agenciju CIA i njeno prisluškivanje, a odnosi se na Eplove uređaje...Uglavnom je prisluškivanje vršeno preko ajfona i "mekova", objavljeno je u najnovijoj seriji dokuenata pod nazivom "Tamna materija" (Dark Matter)...U tom saopštenju navodi se da je u...

Nastavak na BKTV News...

Vikiliks: CIA koristila "Eplove" proizvode za špijunažu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2017, 02:13

Vikiliks i osnivač ovog sajta Džulijan Asanž objavili su "Tamnu materiju", najnovije dokumente iz serijala "Vault 7"...U najnovijoj seriji dokumenata otkriveno je kako je CIA targetirala proizvode kompanije "Epl", infiltrirala se u njih svojim malverom i koristila ih za praćenje i prisluškivanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.