U SVETSKOM VRHU: Bosna ima ubedljivo najviše džihadista!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Sep.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SVETSKOM VRHU: Bosna ima ubedljivo najviše džihadista!

U izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije, na strani Islamske države se bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana, što je ovu državu svrstalo na četvrto mesto u svetu po broju dobrovoljnih džihadista u Iraku i Siriji

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke organizacije Islamska država, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prenele su “Nezavisne novine” alarmantne podatke iz najnovijeg izveštaja američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Centralne obaveštajne agencije (CIA).

U njemu je precizirano da se u ovom trenutku na strani IS-a, organizaciji koja je zauzela deo Iraka i Sirije, bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad (92 boraca na milion stanovnika).

Foto: Tanjug/AP Photo/Raqqa Media Center

Takva masovnost u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, navodi banjalučki dnevnik, u ovom segmentu državu svrstava na neslavno četvrto mesto u svetu, odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milion stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107).

I dok se Islamskoj državi priključuje sve više dobrovoljaca iz ove države, čini se da bezbednosni i politički aparat u zemlji, navodi banjalučki dnevnik, problemu pristupa “prilično obezglavljeno”, da li zbog kompleksne političke situacije, izborne godine, ili nekog drugog faktora.

Foto: Tanjug / AP

- Bošnjaci se mogu staviti u poziciju da budu tretirani kao bezbednosna pretnja na Balkanu, ali i sama država, zbog čega bi zemlje u okruženju i Evropskoj uniji mogle da počnu da razmišljaju o preduzimanju mera. Dakle, ukoliko Bosna ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovešće sebe u složenu situaciju - upozorio je Sakib Softić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu, i dodao da su dobrovoljci mahom muslimani i da njihovo učešće na stranim ratištima mora biti kažnjeno.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta ove države Dušanka Majkić, smatra da problem postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome i govori.

Foto: Tanjug / AP

- Iako je novi zakon napravljen, on se ne sprovodi. Velike i pompezne akcije koje su se preduzimale su više služile kao upozorenje tim ljudima da se sklone - istakla je Majkićeva i upozorila da odlazak džihadista iz BiH u IS može da postane veliki regionalni problem.

Inače, na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države poput Danske, Francuske, Velike Britanije i Holandije.

Foto: AP/Tanjug

Kada je reč o ukupnom broju pripadnika IS-a iz pojedinih zemalja, Saudijska Arabija i Tunis su neprikosnoveni, sa po oko 3.000 dobrovoljaca na strani ekstremista, a iz Maroka ih se priključilo oko 1.500, dok iz Jordana oko 900.

Od evropskih država prednjače Francuska, sa oko 930 džihadista, Velika Britanija (procene se kreću od 600 pa do čak 2.000) i Nemačka sa više od 400, što je podiglo nivo zabrinutosti u ove tri ključne članice Evropske unije.

(Telegraf.rs / Tanjug)
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIA: BiH u svetskom vrhu po broju džihadista

Izvor: Blic, 18.Sep.2014

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država (IS) u odnosu na ukupan broj stanovnika, prenose "Nezavisne novine" alarmantne podatke iz najnovijeg izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA)...U izveštaju je precizirano...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.