Šta CIA misli o vašem antivirus programu?

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2017, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta CIA misli o vašem antivirus programu?

Na 8.000 strana, navodno hakerskih, podataka CIA koje je objavio Vikiliks, između ostalog se nalaze i ocene nekih od najpopularnijih anti-virus programa.

Hakeri američke obaveštajne agencije su navodno pokušavali da probiju odbrane različitih anti-virusa i na osnovu toga izveli zaključke. Ipak, podaci koje je objavio Vikiliks nisu dovoljno sistematski uređeni kako bi na osnovu njih mogli da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izvedu zaključci, već su više ilustrativne prirode.

Tako na primer za popularni program Avira, CIA haker kaže da je "lak za izbegavanje". Nemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila "mali propust" samo nekoliko sati nakon što je Vikiliks objavio dokumenta.

Kada je u pitanju anti-virus Comodo, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker kaže da je Comodo "bol u du*etu. Hvata sve, dok ga ne nateraš da se zaustavi". Ipak, on tvrdi da verzija šest nije toliko efikasna. Predstavnici Comoda su izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kaspersky Lab je jedan od vodećih proizvoda kada je u pitanju zaštita vašeg kompjutera, ali on vas možda neće zaštiti od CIA. "Greška u kodu nam omogućava da prevaziđemo zaštitu Kasperskog", pisao je haker. Osnivač Judžin Kasperski je odbacio taj komentar i izjavio da je greška koju je pronašla CIA popravljena pre nekoliko godina.

CIA je izgleda imala "sladak" trik kojim je porazila i AVG, a holandska kompanija Avast, vlasnik AVG-a, još priprema saopštenje. Možda najlošije komentare dobio je finski F-Secure, koji je haker opisao kao "proizvod nižeg ranga koji nam pričinjava minimalne probleme".

Iz F-Secure su u saopštenju istakli da je njihov softver drugde opisivan kao ozbiljna prepreka napadima i postavili pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima CIA-e pričinio je rumunski Bitdefender. "Jao, probali smo i ovo. Bitdefender je još ljut", pisali su hakeri. Jedini komentar Mariusa Butekija iz Bitdefendera bio je "mi detektujemo CIA-ine alate".
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.