Ruski rat sa civilnim sektorom (2): Rade isti posao kao CIA

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2015, 06:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (2): Rade isti posao kao CIA

Prema novom zakonu, neprofitne organizacije koje sredstva dobijaju iz inostranstva i deluju kao instrumenti inostranih centara moći moraju da se registruju kao inostrani agenti. U skladu s ovim zakonom biće preispitan rad 55 ruskih nevladinih organizacija (NVO), dakle, uticaj na inostrane organizacije kao što su Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel - faktički i ne postoji.

Tipičan primer je već pomenuta organizacija NED (National Endonjment for Democracy,

odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nacionalna zadužbina za demokratiju), ilustruje se u tekstu. Radi se o organizaciji koja deluje u mnogim zemljama sveta, a koju je osnovao Alen Vajnštajn, čovek koji je sastavio njena osnovna akta, a koji je poznat po tome što je 1991. godine u jednom intervjuu izjavio da "mnogo toga što mi danas radimo, pre 25 godina je tajno odrađivala CIA".

I zaista, NED je zamišljen kao "duhovno čedo" direktora Centralne informativne agencije (CIA) Bila Kejsija u vreme Ronalda Regana, a formiran u okviru jedne velike akcije "privatizacije" te obaveštajne agencije. Novac za NED dolazi direktno od američkog Kongresa i od drugih NVO, na primer iz Fondacije otvoreno društvo Džordža Soroša, koja ima odlične odnose sa američkim ministarstvom inostranih poslova.

Sama NED se sastoji od manjih delova: Nacionalni republikanski institut, na čijem je čelu senator Džon Mekejn, čovek koji je 2014. godine imao jednu od ključnih uloga u puču u Ukrajini. Zatim je tu Nacinalni demokratski institut, koji gaji tesne veze sa Demokratskom strankom, a trenutno njime predsedava Madlen Olbrajt, ministarka inostranih poslova u vladi Bila Klintona i poznati zagovornik bombardovanja Srbije.

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (1): Putinova kočnica za nevladine organizacije

U predsedništvu NED-a su i važni neokonzervativci iz administracije Buša i Čejnija, Eliot Abrams, Frensis Fukujama, zatim nekadašnji američki ambasador u Iraku i Avganistanu i glavni arhitekta rata u Avganistanu Zalmaj Halizad, kao i Robert Zelnik, osoba od poverenja porodice Buš i raniji predsednik Svetske banke.

Drugim rečima, ova NVO za "uterivanje demokratije" je deo globalnog plana Vašingtona da ljudska prava i demokratiju pretvore u oružje osnivanjem sličnih organizacija koje će biti korišćene.

NED je imala značajnu ulogu u svim takozvanim "obojenim revolucijama" u kojima je učestvovao Vašington, počevši od obaranja Slobodana Miloševića u Srbiji 2000. godine. Pučevi 2003. i 2004. godine doveli su na čelo Ukrajine i Gruzije predsednike koji su pozitivno raspoloženi prema NATO-u. U 2009. godini je sledio pokušaj destabilizacije Irana, a od 2011. upravljanje Arapskim prolećem kojim je politička karta Bliskog istoka trebalo da bude ponovo iscrtana, dok je 2014. godine podržala "kišobran revoluciju" u Hongkongu, kojom je Kina trebalo da bude dovedena u teškoće. Ova lista se nastavlja.

Novi ruski zakon nema nikakav uticaj na NED kao inostranu organizaciju i ona ostaje aktivna u toj zemlji, ali više ne navodi koje ruske partnere finansira i s koliko novca. Za 2014. godinu nije objavljen ni godišnji finansijski obračun.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.