Neverovatna ispovest: Kako je CIA pretvorila seks-lutke u tajne agetne

Izvor: B92, 04.Avg.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatna ispovest: Kako je CIA pretvorila seks-lutke u tajne agetne

U ratu je sve dozvoljeno, a kad je u pitanju špijunaža i maskiranje, upotrebljavaju se sva raspoloživa sredstva

Volter Mekintoš rukovodio je CIA odeljenjem za prerušavanje od 1977. do 1979. godine tokom kojeg je trebao da osmisli kako bi se američki špijuni u Moskvi mogli da 'reše' svojih kolega iz KGB-a, pre sastanaka s tajnim agentima čiji identitet je morao ostati nepoznat.

Jedna od ključnih operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Moskvi bila je u opasnosti i bilo je neophodno da se osmisli plan rada. Inače, u to vreme bi se obično zajedno vozila dva tajna agenta, a jedan od njih, obično u zavoju, otvorio bi vrata i iskočio iz auta. Oni koji bi ih sledili brzo bi uvideli da na suvozačevom mestu nedostaje čovek, tako da je postojala realna šansa da za par minuta uđu u trag onome ko je pobegao i nađu i njega i osobu s kojom se sastao. Zato je bilo neophodno da se osmisli način kako bi taj drugi agent mogao da pobegne bez da bude otkriven.

O korišćenju lutaka prvi su progovorili Robert Vejls, bivši direktor CIA odeljenja za tehničku podršku, i Kit Melton, CIA savetnik, u knjizi 'Spycraft' iz 2008. godine, ali tek je sad u potpunosti otkriveno poreklo ovog trika.

Mekintoš je priznao da je 'Džeka' (lutku) stvorio nakon što je ideju dobio od dvojice specijalizovanih kostimografa, Lez Smita i Džona Čembersa. Njihova ideja je da se lutke za seks koriste umesto tajnih agenata, ali Mekintoš je trebalo da osmisli način na koji će lutke funkcionisati i u praksi, a ne samo u teoriji.

Pošto mu je trebala lutka na naduvavanje, nije mogao tek tako da pošalje bilo koga u kupovinu umesto njega.

"Moja sekretarica u ono doba bila je jako draga, prava dama, a uz to i religiozna. Ona je bila jedna od onih ljudi koji uvek volontiraju, ali nisam mogao da zamislim da je pošaljem da kupuje lutke za seks. Tako da sam krenuo u obilazak sve dok nisam naišao na znak 'Mesto za odrasle'. Naravno da su unutra imali i deo s lutkama za seks", priseća se Mekintoš.

Ono što je bilo posebno neprijatno, bili su ponovni odlasci u radnju. Naime, kako bi izgradili savršeni prototip, trebalo im je više lutaka, pa je Mekintoš morao da ode u seks šop više puta. "Znao sad da kupujem i po četiri-pet lutaka odjednom u toku nedelje, pa sam siguran da sam u prodavnici stekao određenu reputaciju".

Lutke su iz daljine delovale kao ljudi, pogotovo uz odgovarajuću periku (budući da su u to vreme agenti bili većinom muškarci). Najveći izazov bio je način na koji lutke treba da 'narastu' u trenu, i to uz samo jedan dodir. Nakon mnogo rada i pokušavanja, 'Džek' je napokon otišao na teren u Rusiju 1982. godine. I uspelo je!

Odmah je poslat u 'prve redove', tačnije u jednu od najznačajnijih špijunskih operacija. U centru operacije nalazio se Adolf Tolkačev, poznatiji kao CKSPHERE. Od 1979. do 1985. godine, kad ga je izdao Aldrih Ames iz CIA-je, Tolkačev je ukrao na hiljade tehničkih dokumenta koji su Pentagon spasili od milijarde dolara vrednih istraživanja i razvoja.

Par meseci kasnije iste godine CIA je izgubila kontakt sa svojim doušnikom. Sastanci delovali su opasno pa su morali da ih odlože, a američki agenti u Moskvi morali su hitno da se nađu sa njim kako bi se uverili da je sve u redu i da im preda mini film ukradenih dokumenata.

'Džek' je morao da funkcioniše. I sva sreća pa jeste, jer se uspešna saradnja mogla bezbrižno nastaviti.

S današnjom tehnologijom, mnogi od nekadašnjih trikova, nažalost, više nisu mogući.

CIA se vremenom rešila brojnih maski koje su koristili tokom godina, a Mekintoš, koji danas živi na Novom Zelandu gde sa suprugom vodi 'B&B' i galeriju, ističe da je pokušao da ih nagovori da doniraju odeću, ali da čelnici nisu hteli ni da pomisle na tako nešto, jer je njihovo odredište bila peć, piše "Njuzsvik".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.