Debata u SAD o Asanžovoj optužnici

Izvor: Press, 21.Apr.2017, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata u SAD o Asanžovoj optužnici

U SAD se vodi debata o optužbi osnivača Vikiliksa Džuliana Asanža, javljaju mediji u toj zemlji.
Foto:B92.net
Organizacija je već godinama "na nišanu" SAD, kako navodi BBC, a prošle nedelje je direktor CIA, Majk Pompeo, opisao kao "neprijateljsku" obaveštajnu službu kojoj pomaže Rusija, a Asanža kao "prevaranta".
Međutim, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << SAD Donald Tramp, prošle godine je pohvalio organizaciju za aktivnosti tokom predizborne kampanje. 

Konkretno, Tramp se osvrnuo na objavljene i-mejlove tadasnje kandidatkinje za predsednika SAD Hilari Klinton, koji su imali udela u njenom porazu na izborima. 

Asanž je povodom objavljivanja mejlova rekao da cilj nije bio da se utiče na prošlogodišnje izbore u SAD. 

Uprkos tome, obaveštajne službe u SAD su zaključile da Rusija stoji iza objave, a da je to iskorisćeno kako bi osujetilo Klintonovu, a pomoglo Trampu, prenosi BBC. 

CNN navodi da su zvaničnici SAD spremili optužbe za Asanža, dok čekaju da izdaju nalog za njegovo hapšenje. 

Ministarstvo pravde SAD istražuje Asanža od momenta kada je sajt Vikiliks objavio diplomatske komunikacije koje je ukrao vojnik Bredli Mening, sada poznat kao Čelsi Mening, nakon promene pola.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Izveštaji: SAD pripremaju tužbe protiv Asanža, osnivača Vikiliksa

Izvor: VOA, 21.Apr.2017

Američki izvori rekli su za CNN da su pripremili optužnice protiv Džuliana Asanža, Australijanca uzbunjivača koji je osnovao Vikiliks. Sekretarijat za pravosuđe istražuje Asanža od kraja 2010. godine, kada je Vikiliks objavio hiljade ukradenih bezbednosnih podataka SAD. Prošle nedelje, tokom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.