Izvor: Nezavisne Novine, 22.Apr.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čampara: Sastanak s direktorom CIA-e bio produktivan

SARAJEVO - Sastanak direktora američke Central Intelligence Agency (CIA) Johna O. Brennana, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, s predstavnicima bh. policijskih tijela bio je produktivan i dobar, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je prisustvovao sastanku.

Taj sastanak organizovala je Obavještajno-bezbjednosna ancija (OB) BiH, a prisustvovali su mu članovi Udarne grupa za borbu protiv terorizma. Na sastanku, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << trajao oko dva sata, razgovarano je o borbi protiv terorizma jer je BiH dio Globalne koalicije u borbi protiv terorizma.

Razgovarano je i o saradnji svih agencija u BiH i s Tužilaštvom, ali i procesuiranju osoba koje se vraćaju sa sirijskih ratišta, o svim događajima koji su se dogodili u BiH, te o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

- Dobili smo podršku i rečeno nam je da možemo računati na saradnju s CIA-om te razmjenu podataka - dodao je Čampara.

Pohvaljen je rad Udarne grupe koji bi trebao biti proširen operativnim djelovanjem, gdje će policijski službenici i operativci raditi na terenu, vršiti razmjenu podataka, a u borbi protiv terorizma obećana je pomoć CIA-e.

- BiH kao trusno područje je interesantna za SAD jer se nalazi u "srcu" Evrope. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jer upoznao Brennana da postoji namjera da se osnuju operativna tijela na nivou regije zapadnog Balkana - istaknuo je Čampara.

Podsjetio je da je ovo prvi put da direktor CIA-e dolazi u posjetu BiH, a Čampara smatra da je važno to što su američke vlasti zainteresovane za BiH, jer je SAD prijateljska zemlja koja BiH pomaže u svim oblastima razvoja demokratije.

Učesnici sastanka istakli su da je u BiH nulta tolerancija na terorizam, a cjelokupna bh. politika opredijeljena je za borbu protiv terorizma.

Čampara je potvrdio da je Brennan upoznat i o pozitivnoj ulozi Islamske zajednice u BiH i o svemu onome što je uradio reisu-l-ulema Husejin ef. Kavazović te pitanjima paradžemata, izrazivši očekivanje da će većina džemata koji nisu djelovali u okviru Islamske zajednice sada joj se priključiti.

Dodao je da neke druge zemlje, poput Francuske i Belgije nemaju tu mogućnost koju ima BiH s jedinstvenom Islamskom zajednicom i vjerskim autoritetom.

Sastanku su prisustvovali direktor OSA-e Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, direktor Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Direktor CIA-e u Sarajevo je doputovao sinoć iz Rijada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Čampara: Sastanak s direktorom CIA-e bio produktivan

Izvor: Cafe.ba, 22.Apr.2016

Sastanak direktora američke Central Intelligence Agency (CIA) Johna O. Brennana, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, s predstavnicima bh. policijskih tijela bio je produktivan i dobar, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je prisustvovao sastanku.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.