CIA: Polovina islamista su strani borci

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Polovina islamista su strani borci

Američka Centalna obaveštajna agencija (CIA) tvrdi da polovinu pripadnika ekstremističke grupe Islamska država čine borci iz drugih zemalja, a Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da ih dosta ima i iz BiH, Albanije, sa Kosova, posle Saudijske Arabije, Tunisa i Maroka.

Srbija se, prema infografici predstavljenoj na sajtu RSE, sa samo tri borca na strani islamskih ekstremista nalazi u grupi zemalja sa najmanjim brojem takvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << boraca.

Iz Bosne i Hercegovine se Islamskoj državi pridružilo 350 boraca, sa Kosova 150, a iz Albanije 140, dok je iz Makedonije 20 dobrovoljaca otišlo u džihad.

U analizi se, među zemljama koje prednjače po broju dobrovoljaca na strani islamista, sa više od 600 boraca, navode i Francuska, Britanija i Jordan.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio da je oko 930 francuskih državljana uključeno u džihad, a odmah iza Francuske po broju islamističkih dobrovoljaca je Jordan sa 900 takvih boraca.

I britanska vlade je potvrdila da je najmanje 600 britanskih građana otišlo u Irak i Siriju da se bori na strani islamista, ali obaveštajne službe procenjuju da ih može biti i do 2.000.

Na strani džihadista Islamske države bori se i oko 1.500 Marokanaca, kao i više od 3.000 Tunižana i otprilike isto toliko Saudijaca.

Prema podacima Međunarodnog centra za studije radikalizacije i političkog nasilja, iz Libije se 556 boraca priključilo islamskim ekstremistima, iz Turske oko 500, a iz Rusije nešto manje - 493, dok broj boraca iz Nemačke iznosi 400 i više.

Na strani džihadista se bori, kako navodi RSE, i 330 Pakistanaca i 358 Egipćana. Holandija, Alžir, Jemen i Kazahstan spadaju u kategoriju zemalja iz kojih se nešto više od 100 građana priključilo islamskim esktremistima.

Među zemlje iz kojih je manje od 100 građana otišlo u džihad spadaju Austrija, Španija, Italija, Irska, Švedska, Norveška, Finska, Danska, Ukrajina, Uzbekistan, Avganistan i Kirgistan, Kuvajt, UAE i Australija.

CIA je ovog meseca procenila da militantnih aktivista Islamske države ima između 20.000 i 31.500, dva ili tri puta više nego što je prethodno procenjivano, podseća RSE.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Islamska država: Svaki drugi stranac, gomila iz EU

Izvor: Mondo, 17.Sep.2014, 01:18

Američka CIA prema istraživanju iz septembra 2014. tvrdi da polovinu pripadnika ekstremističke grupe Islamska država čine borci iz drugih zemalja. Iz Srbije je taj broj minoran, pokazuje grafika Radija Slobodna Evropa (RSE)...Srbija se, prema infografici predstavljenoj na sajtu RSE, sa samo tri...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.