BUNT ZBOG ŠPIJUNAŽE Šef CIA koji je srušio Miloševića podneo ostavku

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUNT ZBOG ŠPIJUNAŽE Šef CIA koji je srušio Miloševića podneo ostavku

Frensis Frenk Arčibald, šef američke Nacionalne tajne službe (National Clandestine Service) zadužene za “tajne operacije” dao je, kako piše "Daily Beast", ostavku zbog kontroverzi oko reogranizacije CIA-e, a posebno zbog špijunsko-diverzantske uprave američke obaveštajne službe. Arčibald je poznat po ulozi u svrgavanju režima Slobodana Miloševića, piše "Jutarnji list".

Frensis Frenk Arčibald je veoma iskusan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obaveštajac i operativac. Inače su imena šefova ove službe uglavnom nepoznata široj javnosti zbog delikatnosti posla koji obavljaju. Međutim, Arčibaldovo ime se prvi put pojavilo u javnosti 2013. godine, kada je napravljen presedan kada je na Tviteru Džon Dings, bivši urednik "Vašington posta" objavio njegovo ime, što je prvi put u istoriji da je otkriven identitet jednog obaveštajca na tako visokoj pozicijii.

Arčibald je postao poznat kao bivši šef podružnice u Pakistanu koja je vodila potragu za Osamom bin Ladenom. Bio je zadužen i za operacije u Latinskoj Americi, a posebno se ističe da je svojevremeno vodio tajnu operaciju koja je dovela do rušenja tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u oktobru 2000.

Naime, iako javnosti nije dostupno puno podataka, a njihovo objavljivanje još je pod embargom i duboko su zaključani u podrumske sefove CIA, poznato je kako je upravo Archibald vodio operaciju rušenja Slobodana Miloševića.

Arčibald je igru vodio iz kancelarije CIA za jugoistočnu i srednju Evropu u Budimpešti, a navodno je sarađivao s opozicionim pokretom "Otpor", kao i Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom, liderima tadašnjeg DOS-a.

Nakon velikih demonstracija 5. oktobra, Milošević je priznao poraz, a 28. juna je izručen Haškom tribunalu.

Upravo je program svrgavanja Slobodana Miloševića u CIA dobio epitet uspešne miroljubive tajne operacije koja može da posluži kao primer i model za slične akcije protiv autokratskih vođa u malim zemljama širom sveta.

"Dejli bist" navodi kako je Arčibaldova ostavka povezana s planovima reorganizacije CIA koju je najavio direktor ove agencije Džon Brenan.

Prema tom planu, delatnost CIA bi se vodila po regionalnom principu, bez tradicionalne podele na operativce i analitičare. A upravo je taj predlog naišao je na protivljenje šefova Nacionalne tajne službe koji smatraju da bi se time ograničio stepen njihove nezavisnosti.

Ali, kako piše Vol Strit Žurnal, Arčibaldova ostavka može biti povezana i sa izveštajima o mučenjima u zatvorima pod nadležnošću CIA, odnosno baš Nacionalne tajne službe na čijem čelu je bio Arčibald.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ostavka agenta koji je „srušio Miloševića”

Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 09:20

Ovo nije prvi put da se ime Frenka Arčibalda vezuje za svrgavanje režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000...Američki informativni sajt „Dejli bist” javio je da je jedan od direktora CIA podneo ostavku, što srpskoj javnosti možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da isti portal ne piše da...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.