Prelić tvrdi da nema veze sa ubistvom Tatona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelić tvrdi da nema veze sa ubistvom Tatona

Navijač Partizana Đorđe Prelić koji je izdržava kaznu od 15 godina zatvora kao jedan od organizatora ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine pisao je iz zatvora jednom beogradskom listu da on nema veze sa tim zločinom i da to želi da dokaže na poligrafu, mada još nije tražio da mu se suđenje ponovi.

Prelić je osuđen u odsustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer je bio u bekstvu. U junu je izručen iz Španije i potom je upućen na izdržavanje kazne.

Pošto nije prisustvovao procesu, zakon mu daje mogućnost da traži ponavljanje suđenja, samo u odnosu na sebe, a u tom predmetu osuđeno je još desetak optuženih.

Njegov branilac Ivan Bajazit potvrdio je za Tanjug da ga je Prelić obavestio o pismu, ali da nije upoznat sa njegovom sadržinom.

Advokat je naveo da odbana još nije podnela zahtev za ponavljanje postupka zbog suđenja u odsustvu, ali da namerava da to učini.

"Rok za podnošenje zahteva ističe tek krajem godine, tako da ima vremena. Čekamo da se još neke kockice sklope...

U svakom slučaju to zavisi samo od volje mog branjenika", rekao je Bajazit.

Zahtev za ponavljanje postupka osuđeni može da podnese u roku od šest meseci od momenta kada su se stekli uslovi da mu se sudi u prisustvu.

O tom zahtevu odlučuje krivično vanpretresno veće suda.

Prelić je prema pisanju Informera, iz ćelije predložio da se podvrgne poligrafskom ispitivanju tvrdeći da nema veze sa ubistvom Tatona.

Takođe je predložio da se na detektor laži pošalju i tadašnji visoki državni funkcioneri, kao i sudije koje su vodile taj proces.

Prelić je uhapšen 2013. godine u februaru u blizini Barselone po srpskoj poternici, nakon višegodišnjeg skrivanja, pošto je iz Srbije pobegao odmah po incidentu u centru Beograda kada su navijači Partizana napali navijače koji su došli da bodre fudbalere Tuluza.

Viši sud mu je početkom 2011. godine izrekao u odsustvu presudu od 35 godina kao organizatoru nereda u kojima je grupa huligana 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda pretukla Tatona, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza.

Taton je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

Apelacioni sud u Beogradu je godinu dana kasnije mahom prepolovio kazne osuđenima, pa je i Preliću kazna smanjena na 15 godina zatvora.

U procesu za ubistvo Tatona, neki od osuđenih su već odslužili kazne, a u bekstvu je još Dejan Puzigaća, koji je osuđen na 14 godina zatvora.

U toku je odlučivanje o vanrednom pravnom leku zahtevu za preispitivanje pravosnažne presude, koji su uložili branioci osuđenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.